Bolivija rudnik litijuma
Bolivija rudnik litijuma Foto:EPA/MARTIN ALIPAZ

Vlada španske pokrajine Ekstremadura podržava plan da se izgradi jedan od najvećih evropskih rudnika litijuma, na 800 metara od grada Kaseresa. Pritisak ekologa "pretvorio ga je" u podzemni rudnik, ali projekat ostaje u neizvesnosti, piše španski sajt xataka.com. Međutim, gradsko veće Kaseresa daje podršku udruženjima svojih građana i aktivistima, uključeno je u dve tužbe protiv projekta, čak je i kaznilo kompaniju. Gradonačelnik je 2020. odbio mogućnost otvaranja rudnika, uprkos regionalnoj vladi. "Rizici su veći od koristi", naveo je tada.

Rudnik San Hose de Valdeflores jedno je od najvećih nalazišta litijuma u Evropi. Smešten u Sijera de la Moska, samo 800 metara od centra grada Kaseresa. Rudnik je epicentar sukoba koji je počeo 2017. godine i ne pokazuje znake da će uskoro biti razrešen.

Kamp za industrijalizaciju, koji predvodi Ekstremadura Nju enerdžis (New energies), podružnica australijske kompanije „Infiniti litijum“, planira da izgradi jedan od najvećih evropskih rudnika litijuma u oblasti oko napuštenog rudnika Valdeflores, piše N1.

Ovaj projekat ima podršku regionalne vlade Ekstremadure, koja u ovom projektu vidi priliku za revitalizaciju privrede regiona, posebno u Kaseresu, potpuno deindustrijalizovanom gradu.

U ovoj kompaniji navode da se radi o drugom najvećem nalazištu u Evropi kada je u putanju dobijanje litijuma iz rude.

Osim ovog rudnika, planirano je da se uveže sa još jednim obližnjim rudnikom kod mesta Kanareval, a u blizini je planirana giga fabrika baterija kineske poslovne grupe „Envision“.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je rudnik „Las Navas“ na 30 kilometara od Kaseresa, koji kompanija „Litijum Iberija“ promoviše kao mesto gde bi jalovina ostajala samo privremeno, a zelenilo bi se sadilo oko rudnika. Planirano je da traje 30 godina, nakon čega bi priroda trebalo da ostane kao i pre višedecenijskog kopanja. Šta više, rudnik se promoviše kao prva veza ovog mesta sa „zelenom revolucijom“. Pre dve godine kompanija je najavila da će rudnik biti pušten u rad 2023. godine, ali to se nije desilo.

Las Navas se takođe suočio sa oštrim protivljenjem lokalnog stanovništva. Nalazi se u „dehesa boial“ u Kanaveralu, oblasti koja je tradicionalno posvećena zajedničkim pašnjacima za rančere i berbu plute. Takođe je u blizini drevne hrastove šume. Meštani su formirali platformu No A La Mina (Ne rudniku) u suprotnosti, napominjući da je čak i podzemnim rudnikom nemoguće obezbediti zaštitu lokaliteta, koji se takođe nalazi na sredini migratorne rute zaštićenih ptica.

Gradonačelnik odbio rudnik litijuma

Ovako umivena najava nije naišla na odobravanje. Projekat Valdeflores blokiraju ekološke i građanske organizacije koje, pod sloganom „Sačuvajmo planinu Kaseres“, brane očuvanje planinskog lanca netaknutim i sprečavaju izgradnju otvorenog rudnika, najčešćeg načina vađenja minerala.

Koncesija koju je, u stvari, Salvemos La Montanja (Sačuvajmo planinu) već dobio: Ekstremadura Nju enerdžis je modifikovala prvobitni plan projekta tako da uključuje zakopavanje rudnika.

Međutim, građanska platforma smatra da bi rudnik ove veličine 800 metara od centra grada imao negativne posledice po zdravlje stanovnika Kaseresa, ubrzao procese džentrifikacije u tom području i prouzrokovao nepovratan gubitak lokalne flore i faune.

Osim organizacija, i neke političke grupacije su se pozicionirale protiv kopanja. Gradonačelnik Kaseresa je 2020. godine, odbio mogućnost otvaranja rudnika.

„Rizici su veći od koristi“, rekao je tada.

Opširnije na sajtu N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare