Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka/Not supplied / WillWest News / ProfimediaTanjug/AP Photo/LIBKOS/EPA/MARKIIAN LYSEIKO/Not specified / WillWest News / Profimedia/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ove vesti postale su sve češće - ruski zvaničnik ili milioner poginuo je pod misterioznim okolnostima, a istraga tapka u mestu. Poslednja u nizu je zvaničnica ruskog ministarstva odbrane Marina Jankina, a pored nje se na "crnom spisku" nalazi još oko 20 imena.

Kako prenose svetski mediji, Jankina je poginula pod misterioznim okolnostima, kada je pala sa prozora višespratnice u Sankt Peterburgu.

Jankina je, inače, bila šefica finansija i nabavke u sektoru Ministarstva odbrane zadužena za Zapadni vojni distrikt.

Njeno telo je nađeno ispod prozora stana u kojem je živela.

Marina Jankina Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Policija je, pak, objavila da su njena dokumenta i druge lične stvari nađeni na zajedničkom balkonu na 16. spratu nebodera. Ruski istražitelji tvrde da se radi o samoubistvu.

Međutim, ovo je samo jedna u nizu tragedija koje u zadnje vreme pogađaju isključivo ruske zvaničnike i milionere bliske Kremlju, koji se iz raznih razloga zameraju vladajućoj strukturi u Rusiji.

Neposredno pre Jankine, ruski general Vladimir Makarov, koga je Vladimir Putin nedavno otpustio, pronađen je mrtav, a kako mediji prenose, sumnja se da je izvršio samoubistvo.

General-major Vladimir Makarov (67) bio je zadužen za ‘borbu protiv ekstremizma’ u Rusiji i pronađen je mrtav u selu Golikovo u blizini Moskve.

Vladimir Makarov Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia

On je navodno predvodio suzbijanje protivnika ruskog predsednika, kao i novinara za koje se smatra da su neprijateljski raspoloženi prema Kremlju.

Makarov je preduzeo akciju i protiv mladih ljudi koji su protestovali protiv Putina. On je izdao dekret da ga otpusti prošlog meseca.

Supruga Vladimira Makarova – Valentina bila je u seoskoj kući sa suprugom u selu Golikovo u blizini Moskve u 7 ujutro kada je čula pucanj.

Neki izveštaji kažu da je u blizini pronađena lovačka puška Berkut-2M. Drugi izveštaji kažu da je pištolj otkriven.

Njegova supruga je pozvala člana porodice i pozvala hitnu pomoć, ali bolničari nisu uspeli da spasu Makarova, navodi se u izveštajima i on je proglašen mrtvim.

Sergej Protosenja Sergei Protosenya
Sergej Protosenja Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Porodicu poginulog generala ispitivao je ruski istražni komitet.

Serija misterioznih smrti

Pored Jankine i Makarova, smrt pojedinih zvaničnika izazvala je najviše pažnje javnosti.

Magomed Abdulajev, bivši premijer ruske regije Dagestan, poginuo je nakon što je na njega u Mahačkali, glavnom gradu regije, naletela „lada niva“ koju je vozio muškarac (55). Ruski mediji javljaju da je spomenuti tajkun prelazio put van obeleženog pešačkog prelaza, a smrt je potvrdila i služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Bivši glavni menadžer ruskog gasnog giganta „Novateka“ Sergej Protosenja (55), njegova žena i ćerka pronađeni su mrtvi u iznajmljenoj vili u letovalištu Ljoret de Mar u blizini Barselone. Biznismen, čije se bogatstvo procenjuje na 400 miliona evra, pronađen je obešen, dok su tela njegove žene i ćerke pronađena sa ubodnim ranama.

Foto: Foto:Tanjug/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Profimedia

Ubistva su se dogodila 19. aprila, navode mediji, ali javnost to saznala dva dana kasnije. Španska policija ispituje dve mogućnosti – da je Protosenja ubio ženu i ćerku, pa se potom obesio ili da je neko ubio celu porodicu i potom inscenirao mesto zločina.

Ruski milioner, koji je nekada bio član upravnog odbora energetske kompanije „Novatek“ uglavnom je živeo u Francuskoj poslednjih godina. Sin ubijenog Sergeja Protosenje – Fedor, koji boravi u Francuskoj, doveo je u pitanje ovu verziju događaja. Kako ističe, njegov otac nije bio nasilnik, niti sklon samoubistvu.

Ruski političar, poslanik i multimilioner Pavel Antov, član Putinove stranke Jedinstvena Rusija, pronađen je mrtav ispred hotela u Indiji, a kako prenose britanski tabloidi pozivajući se na indijske medije, nakon misterioznog pada s prozora hotela.

Oni pišu kako je ruski tajkun, vlasnik poznate fabrike kobasica, skočio sa krova hotela i da je nađen u lokvi krvi. Njegov indijski vodič ga je hitno odvezao u lokalnu bolnicu, ali tamo su ga samo proglasili mrtvim.

POGLEDAJTE JOŠ:

Antov je bio na putovanju s trojicom svojih prijatelja povodom svog 66. rođendana. Mediji navode kako je par dana pre njega umro jedan od njegovih prijatelja nakon što je doživeo srčani udar. Dodaju kako nije isključeno da je Antov počinio samoubistvo zbog smrti prijatelja.

Njegovu smrt potvrdio je i ruski konzul u Kalkuti rekavši za Tass da je Antov pao kroz prozor hotela.

Pored ovih pet slučajeva, misteriozno su poginuli i Leonid Šulman, Igor Nosov, Aleksandar Tjulakov, Vasilij Melnikov, Vladislav Avajev, Andrej Krukovski, Aleksandar Subotin, Jurij Voronov, Ravil Maganov, Ivan Pečorin, Anatolij Geraščenko, Pavel Pčelnikov, Grigorij Kočenov, Aleksandar Buzakov, Aleksej Maslov, Dmitrij Pavočka, Vjačeslav Taran, Dmitrij Zelenov.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar