Narendra Modi i Vladimir Putin Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Indijski predsednik i kineski premijer praktično istovremeno su na turneji po istočnoj Evropi, a najviše pažnje privlače njihove posete Ukrajini, odnosno Rusiji. Dok je Narendra Modi boravio u Poljskoj, pa u Ukrajini, Li Ćijang je zakazao sastanke u Rusiji i Belorusiji. Jasno je da je jedna od glavnih tema ovih turneja - rat u Ukrajini.

Ovo nije vreme za rat – rekao je indijski premijer Narendra Modi, koji je posetio Poljsku pre odlaska u Ukrajinu. Modi je prvi indijski lider koji je posetio istočnu Evropu u poslednjih 45 godina, a u Varšavi je kako bi sa poljskim rukovodstvom razgovarao o pojačanoj saradnji i „regionalnim i globalnim pitanjima od zajedničkog interesa“.

Modi je posle Poljske stigao u Kijev, a zanimljiva je koincidencija da se njegova turneja preklapa sa posetom kineskog premijera Li Ćjanga Rusiji i Belorusiji, prenosi Jutarnji list.

Modi se prekjuče sastao sa indijskom dijasporom u Poljskoj i sa tog skupa poslao poruku mira, dodajući da je Indija proteklih decenija vodila politiku distanciranja od drugih zemalja, ali da joj je sada cilj da ostane bliska svima.

Narendra Modi i Vladimir Putin Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Što se tiče ruske invazije na Ukrajinu, Modi je do sada pozivao na mir, ali nikada nije otvoreno osudio rusku agresiju, čime je Nju Delhi stavio na neodlučni „globalni jug”. Međutim, Indija je najveći kupac ruske nafte, koja je pod zapadnim sankcijama, a Modi i Putin su bliski saveznici uprkos Modijevim kontaktima sa Volodimirom Zelenskim na marginama međunarodnih samita.

Zagrljaj koji je izazvao bes

Modi je donekle neočekivano posetio Moskvu prošlog meseca, gde je snimljen kako grli Putina, i suočio se sa žestokim kritikama jer se njegova poseta poklopila sa napadom Rusije na dečiju bolnicu u Kijevu.

Modi je juče, prilikom posete Poljskoj, izjavio da se nijedan rat ne završava na bojnom polju i podržao diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča što je pre moguće. „Čvrsto verujemo da ne postoji takav problem ili sukob koji se može rešiti na bojnom polju. Nevini ljudi gube živote u svakoj krizi, to je ogroman izazov za čitavu civilizaciju. Zato podržavamo dijalog i diplomatske napore da se što pre obnovi mir i stabilnost“, rekao je Modi.

Vladimir Zelenski i Narendra Modi Foto: Office of Indian Prime Minister / UPI / Profimedia

U međuvremenu, kineski premijer Li Ćiang, kineski drugi komandant, sastao se u četvrtak u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i pohvalio poboljšanje trgovinskih odnosa dve zemlje. Poseta dolazi u trenutku kada je ukrajinska vojska ukopana u ruskoj oblasti Kursk, a rukovodstvo u Moskvi sve više zavisi od političke i ekonomske podrške Pekinga.

„Naši trgovinski odnosi se uspešno razvijaju. Pažnja koju vlade obe zemlje posvećuju trgovinskoj razmeni i ekonomskim vezama daje rezultate“, rekao je Putin na sastanku i dodao da postoje „veliki planovi za ekonomske i druge projekte“.

Da je to zaista partnerstvo bez granica, kako su na zajedničkom sastanku, samo nekoliko dana pre početka Putinove invazije na Ukrajinu, najavili ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping, potvrdio je i Li. „Kinesko-ruski odnosi su na nivou bez presedana“, rekao je Li. Situacija na ratištu u Ukrajini nije pomenuta u delu otvorenom za javnost, iako su ruske snage iznad Moskve prethodno veče imale pune ruke posla obarajući ukrajinske dronove.

Vladimir Putin i Li Ćiang
Vladimir Putin i Li Ćiang Foto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Kineska uloga u ratu

Kina je od početka rata snažno pokušavala da se pozicionira kao neutralna u aktuelnom sukobu, pozivajući na prekid neprijateljstava i mirovnih pregovora, ali deli ruski animozitet prema Zapadu.

Kada je Zapad uveo sankcije ruskoj nafti posle februara 2022. godine, Kina se umešala i tada je njen uticaj u Rusiji počeo da jača. Posle svoje pete inauguracije, Putin se odmah sastao sa Si Đinpingom, ističući značaj Pekinga za Moskvu.

Američka obaveštajna služba je u ovogodišnjem izveštaju navela da je Kina značajno povećala prodaju mašina, mikroelektronike i druge tehnologije, koju Moskva koristi za proizvodnju raketa, tenkova, aviona i drugog naoružanja.

Li je rekao Putinu da odnosi između njihovih zemalja „doprinose regionalnom, pa čak i svetskom miru, stabilnosti i prosperitetu“. Li je rekao da je kineska vlada spremna da istražuje mogućnosti saradnje u novim oblastima uz konsolidaciju saradnje u tradicionalnim sektorima. „Mora se posvetiti više pažnje inovacijama u nauci, tehnologiji i industriji“, rekao je Li.

Si Đinping i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na rasporedu je i četvorodnevna poseta Belorusiji

Kina je spremna da radi sa Moskvom na jačanju „praktične saradnje tokom cele godine“, rekao je Li Mihailu Mišustinu, svom ruskom kolegi, sa kojim se sastao pre sastanka sa Putinom.

Sastanak Lija i Mišustina deo je godišnjih razgovora koji se vode od 1996. godine, a obično se odnose na ekonomsku, kulturnu i humanitarnu saradnju, piše CNN.

Nakon razgovora, dve strane su potpisale niz dokumenata o saradnji u oblastima kao što su nauka i tehnologija, hemijska industrija, spasilačke operacije na moru i prekogranični transport tereta, prenose kineski mediji, preneo je CNN.

Pročitajte još:

Prošle godine je razmena između Rusije i Kine dostigla rekord, i premašila najavljenih 240 milijardi dolara. Naime, Rusija je veoma zavisna od kineskog tržišta, robe i investicija. CNN prenosi da je bilateralna trgovina porasla za više od 25 odsto od 2022. do 2023. godine, ali je porasla za samo 1,6 odsto između januara i jula ove godine, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije.

Li je došao u četvorodnevnu posetu Rusiji, tokom koje će posetiti i Belorusiju. Tamo će se sastati sa Romanom Golovčenkom, beloruskim premijerom, sa kojim će „razmeniti mišljenja o bilateralnim odnosima i saradnji u različitim oblastima“, saopštilo je u ponedeljak kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare