Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Eyad Baba/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia

Dok njihov narod čami u siromaštvu i tretira se kao ljudski štit, vođe Hamasa žive milijarderskim načinom života. Samo tri glavna lidera terorističke grupe vrede neverovatnih 11 milijardi dolara i uživaju u luksuznom životu u Kataru.

Hamas ima kancelariju u glavnom gradu Katara, Dohi, a njegovi lideri Ismail Hanije, Musa Abu Marzuk i Kaled Mašal žive luksuznim načinom života. Jedan od sinova vođe Hamasa Ismaila Hanijea živi u luksuznom hotelskom apartmanu u Kataru. Hanije vredi više od četiri milijarde dolara.

Lideri Hamasa žive na visokoj nozi, dok veliki procenat od dva miliona stanovnika Pojasa Gaze žive u krajnjem siromaštvu. Vođe su viđene u diplomatskom klubu, fotografisani u privatnim avionima i mnogo putuju.

Rukovodstvo Hamasa je bilo u Katartu tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, navodi „Njujork post“. Nasuprot tome, većina stanovništva od više od dva miliona u Pojasu Gaze, kojim Hamas vlada od 2007. godine, živi u krajnjem siromaštvu.

Hanije (61), šef Hamasovog politbiroa, bio je premijer Palestine nakon izbora 2006. godine, iako je smenjen sa funkcije godinu dana kasnije. Nastavio je da vlada pojasom Gaze do 2017. pre nego što je završio u Kataru.

Foto:printscreen/twitter.com/JensOdlande

Hanije, otac 13 dece koji predsedava jednom od najbogatijih terorističkih grupa na svetu, vredi više od četiri milijarde dolara. Fotografisan je sa svoja dva odrasla sina, Maazom i Abdelom Salamom, kako žive u luksuznim hotelima u Kataru i Turskoj, navodi se u nedavnoj objavi na društvenim mrežama Ambasade Izraela u SAD.

Prošlog meseca kongresmen SAD Majk Volc pozvao je Bila Gejtsa da Hamasu zabrani boravak u bilo kom hotelu „Four Seasons“, uključujući i onaj u Dohi. Gejts, inače, poseduje paket akcija u tom lancu hotela.

Takođe prošlog meseca, hotel „Four Seasons“ u Dohi saopštio je da Hanije nije jedan od njihovih gostiju. Nije navedeno da li je ranije boravio tamo. Među vrhunskim ponudama tog hotela su apartmani s pogledom na more, s cenama počevši od 900 dolara za noć.

Hanijeov sin Maaz poznat je kao „otac nekretnina“ u Gazi zbog svoje kolekcije vila i zgrada. U Turskoj živi plejbojskim načinom života, a ove godine je dobio turski pasoš, navodi „Israel Today“.

Drugi lider Hamasa, Kaled Mašal, je entuzijasta po pitanju stonog tenisa. Ovaj milijarder živi luksuznim životom u Kataru, a takođe i u Turskoj, prema izveštajima.

Musa Abu Marzuk Foto: Dmitry Korotaev / Kommersant / Profimedia

Izraelska vlada procenjuje da Abu Marzuk (72), visoki politički lider Hamasa koji je na čelu njihove „kancelarije za međunarodne odnose“, ima tri milijarde dolara.

On je magistrirao građevinarstvo na Državnom univerzitetu Kolorado i bio je uhapšen u Njujorku kada su američke imigracione vlasti našle njegovo ime na listi za nadzor terorista 1995. godine.

Mašal (67), koji je uputio globalnu pretnju Jevrejima nakon masakra 7. oktobra, vredi više od četiri milijarde dolara, prema izraelskoj vladi.

Abu Marzuka, koji se smatra drugim komandantom Hamasa, uhapsile su američke imigracione vlasti 1995. godine i držale ga u zatvorskom centru na Menhetnu.

Emirat već dugo opravdava prisustvo lidera Hamasa u Kataru kao deo svoje podrške pretvaranju terorističke grupe u „odgovornu vladajuću silu“, navodi se u izveštaju Fondacije za odbranu demokratija.

Ta zemlja obezbeđuje Hamasu između 120 i 480 miliona dolara godišnje, prema oktobarskom izveštaju neprofitne organizacije sa sedištem u Vašingtonu koja proučava spoljnu politiku.

„Ova sredstva koriste Hamasovim liderima direktno kroz platne liste i šeme povrata novca i indirektno kroz socijalne usluge i vladine operacije koje pomažu Hamasu da održi političku kontrolu nad Gazom“, navodi se u izveštaju.

Katar nije jedini izvor novca Hamasa. Grupa je takođe uzela gotovo 400 miliona dolara u poslednje dve godine od UN, koje ne priznaju Hamas kao terorističku organizaciju.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad obezbedila je Hamasu 380 miliona dolara od 2021, prema Fondaciji za odbranu demokratije (FDD). Veliki deo tog novca došao je od Bajdenove administracije, koja je obezbedila milijardu dolara UNRWA od 2021.

„Pošto je UNRWA dugo insistirala da nema političku pomoć, i pošto se Hamas smatra političkom strankom, znamo sa gotovom sigurnošću da su naši dolari poreskih obveznika isporučeni u ruke Hamasa“, navela je FDD, dodajući da je Trampova administracija prekinula davanje američkih doprinosa UNRWA zbog veze sa Hamasom.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar