Italija Samit G7 Foto:Tanjug/AP Photo/Christopher Furlong/Pool Photo via AP

Lideri Grupe sedam (G7) veoma su zabrinuti zbog situacije na granici Izraela i Libana i podržavaju napore SAD da obezbede prekid vatre u Pojasu Gaze, navodi se u nacrtu saopštenja koje treba da bude objavljeno posle ovonedeljnog samita G7.

U saopštenju se dodaje da su zapadni lideri ponovili „nepokolebljivu posvećenost rešenju sa dve države kako bi Izraelci i Palestinci živeli u miru, rame uz rame“, prenosi Rojters.

Pored toga, pozvali su Izrael da se uzdrži od ofanzive punog obima u Rafi, „u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu“.

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Italija, koja je domaćin samita, pozvala je nekoliko afričkih lidera, uključujući predsednika Alžira Abdelmadžida Tebuna, kenijskog predsednika Vilijama Ruta i predsednika Tunisa Kajsa Sajeda, kako bi unapredila italijansku inicijativu za razvoj i migracije na kontinentu.

Među gostima su i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar