Italija Samit G7 Foto:Tanjug/AP Photo/Christopher Furlong/Pool Photo via AP

Države G7 postigle su dogovor o predlogu SAD da podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu, a prve isplate Kijevu biće izvršene ove godine, rekao je neimenovani visoki zvaničnik SAD za AP.

Zvaničnik je takođe pregledao sporazum o zajmu, koji će biti uključen u zajedničko saopštenje lidera G7, koje će ostaviti mogućnost potpune konfiskacije ruske imovine, što do sad nije učinjeno zbog zabrinutnosti saveznika za pravnu i finansijsku stabilnost.

Emanuel Makron, Džo Bajden, Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice Dana D Foto: EPA-EFE/Daniel Cole

Američki predsednik Džozef Bajden danas će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o bilateralnom bezbednosnom sporazumu između SAD i Ukrajine, dok međunarodna grupa bogatih demokratija traži nove načine da ojača odbranu Ukrajine od Rusije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema pisanju CNN-a, bezbednosni sporazum će obavezati SAD na 10 godina da nastave obuku ukrajinskih oružanih snaga, prošire saradnju u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nastave da pružaju vojnu pomoć i jačaju razmenu obaveštajnih podataka. Kao deo sporazuma, SAD će obećati da će održati konsultacije sa Ukrajinom odmah nakon budućeg ruskog napada kako bi odredile sledeće korake.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar