Foto:AP Photo/Boris Grdanoski

Lider vladajućeg Socjaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski čestitao je večeras pobedu opozicionoj VMRO DPMNE na parlamentarnim izborima i kandidatkinji te partije Gordani Siljanovskoj Davkovoj na predsedničkim izborima.

„Čestitam izbornu pobedu našem političkom konkurentu – VMRO DPMNE i njenom predsedniku Hristijanu Mickoskom. Čestitam izbor Gordani Siljanovskoj Davkovoj za predsednika Republike i nadam se, i želim, da funkciju izvršava u skladu sa datim ustavnim ovlašćenjima i evrotlantskom posvećenosti i obavezama države“, rekao je Kovačevski na konfereciji za novinare.

Lider SDSM je najavio reformu svoje partije, „potpunu konsolidaciju i vraćanje na pobedničke staze“, ali je istakao da je ključno u tom procesu da „socijademokrate“ ne mogu i ne smeju da zanemare svoju odgovenost prema državi i prema  građanima.

„Ne sumnjam da mnogo građana večeras oseća strah. Strah od prekomerne moći koju ima jedna partiija koja je poznata po zloupotebi moći. SDSM i njena koalicija trebaju i moraju biti odgovorna, snažna i državnička opozicija“, istakao je Kovačevski.

Dodao je da je sledeća godina mogućnost da Severna Makedonija produži svoju evropsku integraciju i da je sada „lopta u rukama nove vlade koju će voditi Hristijan Miskoski“.

„Ako propustimo tu mogućnost možemo da izgubimo još jednu deceniju, možda čak i još jednu genraciju. SDSM će se odnositi odgovorno, ali lopta je sada u rukama nove vlade koju će predvoditi Hristijan Miskoski“, rekao je lider SDSM.

Svim građanima se zahvalio i čestitao na uspešnom izbornom danu.

„Makedonija je imala fer i slobodne izbore po evropskim standardima i to je ogroman iskorak koji je rezultat atmosfere slobode medija, mira i stabilnosti koje smo uspostavili prethodnih godina“, rekao je Kovačevski.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare