Foto: EPA PHOTO LUSA/INACIO ROSA

Medlin Olbrajt, prva žena na funkciji državnog sekretara SAD koja je danas preminula, igrala je ključnu ulogu u administraciji Bila Klintona, čoveka koji ju je 1992. godine izvukao iz nevladinog sektora i uveo u politiku, postavivši je prvo na poziciju ambasadora Amerike pri Ujedinjenim nacijama, a zatim na mesto državnog sekretara SAD u svom drugom mandatu. Njenu obimnu karijeru možda su najviše obeležili napori za NATO intervenciju na Kosovu 1999. godine i promovisanje proširenja alijanse.

Rođena u Pragu 1937. godine, Medlin Olbrajn je bila prva žena na funkciji američkog državnog sekretara koja je svoju političku karijeru započela 1992. godine, kada je Bil Klinton stupio na vlast i postavio je na funkciju ambasadroa SAD pri Ujedinjenim nacijama.

Do tada, u 1980-im i 1990-im, Olbrajn je radila za nekoliko nevladinih organizacija i predavala međunarodne odnose na američkom fakultetu Džordžtaun. Kada je Klinton 1997. godine osvojio svoj drugi mandat, američki Senat jednoglasno je odobrio postavljanje Olbrajn na funkciju prve državne sekretarke.

Foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKIo

Olbrajn se smatrala se glavnim diplomatom Klintonove administracije koja je aktivno promovisala proširenje NATO-a kao i intervenciju alijanse na Kosovu 1999. godine.

CNN je opisuje kao samoidentifikovanog „pragmatičnog idealistu“ i kao „lice američke spoljne politike“ u deceniji između Hladnog rata i napada na njujorške bliznakinje 2001. godine.

„Možda su najznačajniji bili njeni napori da okonča nasilje na Balkanu. Bila je ključna u nagovaranju Klintona da interveniše na Kosovu 1999. godine kako bi sprečila genocid nad etničkim muslimanima koji je izvršio bivši srpski lider Slobodan Milošević“, piše CNN.

****

Bonus video: Kosovo, rasplet još daleko

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar