Foto:shutterstock

Američke aviokompanije Amerikan erlajns, Junajted i Delta zatražile su od Saveza za civilno vazduhoplovstvo SAD (FAA) prizemljenje svih letova zbog globalnog problema sa računarima, navodi se u upozorenju FAA u petak ujutro.

FAA je od kontrolora letenja zatražila da kažu pilotima da avio-kompanije trenutno imaju probleme u komunikaciji.

U međuvremenu, letovi u vazduhu će ostati u vazduhu, ali nijedan Amerikan, Junajted ili Delta let neće poleteti, objavio je ABC Njuz.

Foto: alex wroblewski / AFP / Profimedia

Za sada nije poznato koliko je problem rasprostranjen, ali se zna da je aerodrom u Melburnu u Australiji takođe rekao da „doživljavaju globalni tehnološki problem“ koji utiče na njihove procedure prijavljivanja, prenosi N1.

Problemi su prijavljeni i na aerodromu u Berlinu, gde u petak ujutro nijeda avion nije mogao da sleti i poleti. Razlog je, kako se navodi, tehnički kvar koji je doveo do kašnjenja u obradi.

Prema nepotvrđenim informacijama, došlo je do masovnog kvara servera i rečeno je da su sistemi za hitne slučajeve pokrenuli.

POGLEDAJTE JOŠ:

Problemi su prijavljeni i na aerodromu Šipol u Amsterdamu, gde je veliki broj letova odložen. Na londonskom Stansted aerodromu došlo je do kašnjenja jer se čekiranje putnika obavlja ručno, što je stvorilo velike gužve, prenosi BBC.

Kompanija Rajaner upozorila je putnike na moguća odlaganja i kašnjenja letova zbog tehničih problema i pozvala ih da redovno proveravaju aplikaciju kako bi se informisali o statusu svog leta.

Problem su prijavili i svi aerodromi u Španiji, koji su naveli da će doći do „izmena“ u radu zbog kvara računara.

Pretpostavlja se da je problem izazvao apdejt antivirusnog softvera, koji je pušten preko noći. Zbog toga su pogođeni Windows sistemi u kompanijama, što je dovelo do teškoća u radu ne samo aerodroma i avio-kompanija, već i banki, medija, brojnih firmi.

Sve informacije o globalnom tehničkom kvaru pratite u našem BLOGU UŽIVO. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare