Izrael Palestina rat Rafa Gaza Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) Avril Benoa izjavila je danas da izraelski vojni napad na grad Rafu u južnom delu Pojasa Gaze, gde je više od 1.5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom delu zemlje, predstavlja rizik da se to mesto pretvori u groblje.

“Tokom sedam meseci bili smo svedoci neselektivnog ubijanja civila, napada na humanitarne radnike – uključujući naše osoblje – uništavanja medicinskih objekata i opstrukcije pomoći za spasavanje života. Ne možemo zamisliti šta bi dalja eskalacija ovog sukoba značila za ljude koji su već toliko propatili u ovom ratu bez pravila“, napisala je Benoa na svom nalogu na mreži Iks.

Pročitajte još...

Ona je pozvala Izrael da odmah prekine sa svojim napadima, dodajući da bi dalja vojna eskalacija predstavljala direktan napad na “zarobljeno stanovništvo“.

“Vojna eskalacija u Rafi ugušila bi ionako krhku humanitarnu reakciju u trenutku kada zdravstvene i humanitarne potrebe rastu“, ocenila je izvršna direktorka Lekara bez granica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar