Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako postoji zabrinutost da Rusija pokušava da iscenira izgovor za oružani napad na Ukrajinu, dok ruski ministar spoljnih poslova uzvraća - NATO čini istu stvar za koju optužuje Rusiju.

„Zabrinuti smo da Rusija možda pokušava da iscenira izgovor za oružani napad na Ukrajinu. Još uvek nema jasnoće, nema sigurnosti o namerama Rusije. Rusija je prikupila najveću snagu koju smo videli decenijama“, rekao je Stoltenberg.

Kako je istakao, NATO mora biti spreman da odgovori na potencijalnu pretnju Rusije, zbog čega su dodatne trupe u istočnoj Evropi neophodne.

Foto: Printscreen Ministarstvo_odbrane Rusije/Video

„NATO mora da odgovori kada postoje agresivne akcije Rusije“, rekao je Stoltenberg pozivajući Moskvu da uđe u dijalog sa Zapadom.

Lavrov: NATO prešao granicu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov odgovorio je na optužbe Stoltenberga, istakavši da NATO radi ono za šta optužuje njegovu zemlju.

„Ozbiljno smo zabrinuti zbog velikih razmera, ničim izazvanog i neopravdanog gomilanja vojske u i oko Ukrajine i Belorusije. Šta mislite o tome? Znate, taj osećaj superiornosti i nepogrešivosti je, po mom mišljenju, već prešao granicu, i nažalost, kolege iz NATO-a jednostavno ne mogu da vide tu granicu“, smatra Lavrov.

POGLEDAJTE JOŠ:

Unakrsna paljba

Ukrajinska vojska optužila je danas proruske separatiste sa istoka Ukrajine da su ispalili granate na selo u oblasti Luganska koje su pogodile vrtić. U napadu, prema navodima vojske, nije bilo povređenih.

Prethodno, proruski separatisti objavili su da je ukrajinska vojska ta koja otvorila vatru četiri puta tokom poslednja 24 sata na teritoriji koja je pod njihovom kontrolom. Za sada nije poznato da li je u tim napadima neko povređen ili stradao.

Novo gomilanje ruske vojske?

Iako Rusija tvrdi da povlači svoje jedinice sa pojednih položaja, SAD tvrde da to nije tačno i da se, naprotiv, broj ruskih trupa povećava.

Prema njihovim navodima, ruske snage okupljene u blizini ukrajinskih granica su se povećale za oko 7.000 vojnika poslednjih dana.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da povećanje brojnosti vojnih trupa čini tvrdnju Rusije o povlačenju „lažnom“.  Zapad je zapretio Rusiji novim sankcijama ako napadne Ukrajinu, a Rusija poriče da planira bilo kakav napad.

BONUS VIDEO Povlačenje ruskih oklopnih vozila iz zone na granici sa Ukrajinom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar