Foto: TANJUG/Raanan Family via AP

Američka tinejdžerka vratila se kući u Čikago deset dana nakon što ju je oslobodio Hamas koji je oteo nju i njenu majku iz Izraela.

Natali Šošana Ranan (18) i Džudit Tai Ranan (59) teroristi su oslobodili ranije ovog meseca nakon što su držane kao taoci 13 dana.

Njih dve su izašle iz Gaze bez povreda. Kada su izašle iz automobila okružilo ih je osoblje Crvenog krst.

Jinam Koen, generalni konzul Izraela na Srednje zapadu u SAD, rekao je da se Natali vratila kući u ponedeljak u Evanston, predgrađe Čikaga.

„Laknulo mi je što vidim Natali kod kuće u Čikagu. Članovi njene porodice sa nestrpljenjem su čekali njen povratak, a ja danas delim njihovu sreću“, rekao je Koen.

„Dok slavimo Nataliin povratak, sećamo se 239 talaca, među kojima su bebe, deca, žene i starci, koje Hamas još uvek drži u Gazi“, dodao je.

Nakon puštanja na slobodu, na društvenim mrežama je objavljena slika na kojoj Natali čvrsto grle svoje rođake u Izraelu.

Majka i ćerka su bile u Izraelu da proslave rođendan rođaka i jevrejski praznik Simhat Tora kada ih je Hamas uzeo za taoce.

U terorističkim napadima poginulo je više od 1.400 ljudi, a najmanje 230 je zarobljeno, što ovaj napad čini najgorim po civile u istoriji ove države.

Naoružani ljudi probili su graničnu barijeru sa Gazom, što je izazvalo rat između Izraela i Hamasa i njegove sestrinske grupe Palestinski islamski džihad.

Natalie, Judith Raanan Foto:Tanjug/Government of Israel via AP Photo

Hamas je rekao dasu majka i ćerka, koje imaju američko-izraelsko državljanstvo, oslobođene iz „humanitarnih razloga“.

Natalin otac Uri Ranan (71) je ranije rekao: „Dobro je. Ona ide veoma dobro. Ništa mi nije rekla. Ali rekla mi je da su se prema njoj lepo ponašali i da je jako dobro. Zagrliću je i poljubiću je, i to će biti najbolji dan u mom životu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Otac je rekao da je za moguće oslobađanje prvo saznao preko izraelske televizije, a zatim je dobio poziv iz IDF-a.

On je poslednjih 13 dana opisao kao „najgoru situaciju“, dodajući da su ga otmičari držali u mraku.

„Nisam spavao noću i moja glava je uvek bila u Izraelu. Mnogo telefonskih poziva, puno TV-a. Zalepeo sam se za televizor dve nedelje, nadajući se dobrim vestima – i konačno su došle“, rekao je.

„Nisam gubio nadu“, dodao je.

Izraelske trupe progurale su se juče dublje u Gazu, probijajući tenkove i oklopne buldožere kroz ruševine dok su tragale za militantima Hamasa. Izrael je saopštio da je pogodio 300 ciljeva tokom četvrte noći kopnenih operacija u Gazi, gde su trupe bile pod Hamasovom protivtenkovskom i mitraljeskom vatrom.

Netanjahu je odbacio sve veće međunarodne pozive na prekid vatre.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar