Foto: Printscreen AP/video

Kralj Jordana Abdulah Drugi apelovao je danas na Izrael da "prekine nelegalne provokativne mere" na svetilištu u Jerusalimu, gde se nalazi džamija Al-Aksa i pozvao na veći međunarodni pritisak posle još jednog dana sukoba izraelske policije i Palestinaca.

Jordan, koji je zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu, je optužio izraelske vlasti što su dopustile jevrejskim vernicima da idu na Brdo hrama, kako svetilište zovu Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Na osnovu statusa kvo Jevrejima je dozvoljeno da posećuju Brdo hrama, koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif), ali ne i da se tamo mole.

„Njegovo veličanstvo Kralj Abdulah Drugi naglašava potrebu da Izrael poštuje istorijski i legalni status kvo u kompleksu džamije Al -Aksa“ , saopštila je kraljevska palata u vreme dok se monarh oporavlja u Frankfurtu od operacije. Kralj je zatražio od vlade da nastavi regionalne i međunarodne napore „da se zaustavi izraelska eskalacija“.

Premijer Izraela Naftali Benet naglasio je da se pripadnicima svih vera, Jevrejima, Muslimanima i Hrišćanima mora dopustiti da slave praznike u Jeruslimu, ali tako da se održi mir.

Benet je naglasio da radi na smanjenju napetosti, ali je rekao da izraelsko političko rukovodstvo u potpunosti podržava prisustvo izraelskih snaga bezbednosti na Brdu hrama koje je izazvalo gnev Palestinaca i da one mogu da „urade sve što će obezbediti sigurnost građana Izraela“.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zatražio od SAD da „intevenišu i prekinu ćutanje pred agresijom koja preti da zapali region“, preneli su izraelski mediji.

U saopštenju iz njegovog kabineta je navedeno da „međunarodna zajednica mora odmah da zaštiti palestinski narod“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je razgovarao danas s Abasom i osudio „izraelsku intervenciju protiv vernika u džamiji Al-Aksa“. Danas je 728 Jevreja posetilo Brdo hrama u grupama.

U sukobima s policijom ranjeno je najmanje 17 Palestinaca, a još nekoliko ljudi zadobilo je lake povrede od kamenica koje su bacali Palestinci na autobuse sa posetiocima kod Starog grada u kome se nalazi Brdo hrama. U petak je u takvim sukobima povređeno više od 150 Palestinaca i tri izraelska policajca.

Bonus video: Upad izraelske policije u džamijju Al-Aksa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar