Foto: Video/Nova.rs

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici podnelo je optužni predlog protiv južnokorejskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna, zbog krivičnog dela - falsifikovanje isprave. Istovremeno, njegovu ekstradiciju zatražile su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

To je Vijestima rekao rukovodilac ODT-a, tužilac Duško Milanović, rekavši da su istovremeno predložili sudu da im se produži pritvor.

Do Kvon je u svetu poznat kao “kralj kriptovaluta”, a više država za njim je raspisalo poternicu zbog prevare teške 40 milijardi dolara.

On i njegov saradnik uhapšeni su tokom marta, dok su sa podgoričkog aerodroma pokušavali privatnim avionom da odlete u Dubai.

Do Kwon Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

Nadlaženi su tada zvanično saopštili da je u Crnoj Gori boravio s lažnim dokumentima.

Ministar pravde Marko Kovač 29. marta kazao je da ekstradiciju uhapšenih zahtevaju Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države.

Tada je rekao da još nije odlučeno kome će biti izručeni, pojašnjavajući da će države koje su to tražile, morati da sačekaju ukoliko se utvrdi da su se ogrešili o domaće propise.

Foto: Printscreen/YouTube/Terra, Shutterstock

”Održan je sastanak sa diplomatskim predstavnicima Koreje, tokom kojih nam je uručena molba za izručenje Do Kvona i njegovog rođaka. Molba za izručenje Do Kvona stigla je diplomatskim putem i iz SAD. Ako još neka država zatraži izručenje, javnost će biti blagovremeno obaveštena”, objasnio je Kovač krajem marta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar pravde dodao je da su iz stranih medija saznali da se i u Singapuru vodi krivični postupak protiv Do Kvona, ali da o tome nisu zvanično obavešteni.

Istakao je i da neće prejudicirati koja bi država mogla imati prednost za ekstradiciju, objasnivši da odluka gde će ih poslati zavisi od težine izvršenja krivičnog dela, mesta izvršenja, redosleda dostavljanja zahteva za izručenje…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar