Foto: ALEJANDRO PAGNI / AFP / Profimedia

Argentinski predsednik Havijer Milej priredio je rok koncert u areni ''Luna Park'' u Buenos Ajresu, na kojem je pevao uz pratnju benda i uzvikivao nesvakidašnje slogane.

Kako prenosi Gardijan, Milej se na sceni pojavio u kožnoj jakni i pevao uglavnom pesme argentinskog rok benda La Renga.

“Ja sam kralj izgubljenog sveta, ja sam kralj i uništiću te“, pevao je Milej pred publikom koju su, prema navodima britanskog lista, uglavnom činili njegovi obožavaoci desničari, i to najviše mlađi muškarci.

Tokom koncerta predsednik je skandirao protiv “prokletih komunista“ i “neprijatelja koji žele da sruše ovu vladu jer hoće da se socijalizam i beda nastave“.

PROČITAJTE JOŠ

Argentinski list La Nasion preneo je da je koncert bio “potpuno blistav događaj, drugačiji od bilo čega čemu je Argentina ranije svedočila, pre svega u vremenima krize i ekonomskih prilagođavanja“.

List navodi da je koncert osmišljen kao deo šire promocije Milejeve knjige “Kapitalizam, socijalizam i neoklasična zamka“.

Među prisutnima na koncertu je bio i vlasnik transportnog preduzeća Serhio Gomez, koji je rekao da priznaje da su Milejeva radikalna ekonomska rešenja direktno uticala na njegov biznis, ali da su uprkos tome potrebna pošto se “ne može živeti u laži“.

Poslanik leve koalicije Frente de Todos, Itaj Hagman, rekao je da je koncert pokušaj da se ljudi odvrate od nevolja koje su Miljeve mere štednje dodatno pogoršale.

“Svojom predstavom u Luna parku, Milej prikriva ogromnu ekonomsku i društvenu krizu, koju je njegova ekonomska administracija samo pogoršala. Nema izgleda za kratkoročno ili srednjoročno poboljšanje, ideja o brzom oporavku ili bumu stranih investicija je samo u glavi predsednika“, rekao je on.

U sklopu benda koji je svirao za Mileja, za bubnjevima je bio kongresmen Berti Benegas Linč, koji je na sebi imao majicu sa sklupčanom žutom zmijom, simbolom libertarijanizma i Miljeve partije, koja upozorava: “Nemoj da me zgaziš“.

Na istoj bini su kroz istoriju nastupali Frenk Sinatra, Duran Duran, Lajza Mineli, a fudbaler Dijego Maradona priredio je svadbeni prijem 1989.

Gardijan podseća da je šest meseci nakon što je Milej izabran za predsednika, inflacija u Argentini porasla na skoro 300 odsto, i da je sad veća nego u Siriji, Libanu i Venecueli.

Privredna aktivnost u martu je pala za alarmantnih 8,4 odsto u poređenju s prethodnom godinom, a neformalni kurs dolara iznosi 1.280 pezosa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare