Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; Facebook; Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Nakon više meseci čekanja, Ljupčo Palevski Palčo, glavni osumnjičeni za ubistvo tinejdžerke Vanje u Skoplju i fizera Pančea Žežovskog, izručen je Severnoj Makedoniji iz Turske, gde je pobegao nakon dvostrukog ubistva. On je automatski poslat u pritvor, koji mu je određen u odsustvu. Sledi saslušanje, nakon čega će biti doneta odluka o produživanju pritvora. Ovim je konačno došlo do pomaka u slučaju koji je šokirao Balkan u novembru prošle godine.

Palevski Palčo je osumnjičen za ubistvo Vanje G. (14) i Pančea Žežovskog (74) prošle godine, a izručen je iz Turske u Severnu Makedoniju u sredu uveče.

Foto: Printscreen/skopje1.mk;EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; privatna arhiva;shutterstock

Dugoočekivano izručenje

On je odmah po sletanju na aerodrom sproveden u istražni zatvor Šutka u Skoplju, preneli su skopski mediji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su policijski službenici Odeljenja za međunarodnu policijsku saradnju MUP, u saradnji sa turskom policijom, okončali proces ekstradicije iz Republike Turske Palevskog (59).

Za njim je raspisana međunarodna poternica zbog istrage krivičnih dela „otmica“ i „ubistvo“.

Palevski je osumnjičen za ubistvo 14-godišnje Vanje G. 27. novembra 2023. i penzionera Pančea Žežovskog. On je uhapšen prošle godine 6. decembra u Balikesiru u Turskoj, u pokušaju bekstva. On je iz Skoplja prvo pobegao u Beograd, da bi odatle kolima preko Bugarske stigao do Turske.

Palevski je bio u višemesečnom ekstradicionom pritvoru u Turskoj.

Foto: skopje1.mk

Hladnokrvno ponašanje Palevskog

Hladnokrvnog ponašanja, bez ikakvih pritužbi, Ljupčo Palevski Palčo smešten je u pritvorsko odeljenje zatvora u Šutki, zbog sumnje da je ubio Vanju G. (14) i Pančea Žežovskog (74) prošle godine.

„Portal Skoplje1” saznaje da on nije pružao otpor prilikom privođenja, niti je razgovarao sa pratnjom i policajcima koji su ga odveli nakon izručenja iz Turske. Sa sobom je nosio nekoliko stvari, sa kojima je uhvaćen dok je bežao u Balikesir.

Izvori za „Skoplje1” otkrivaju da je, osim novca, kod sebe imao dokumenta, memorijske diskove, kartice i fotoaparate. Turske vlasti su te materijale predale makedonskim vlastima prilikom izručenja.

Ne zna se da li su završili u MUP-u, Tužilaštvu ili kod Palevskog u zatvoru u Šutki.

Otac Aleksandar i ubijena Vanja Foto: Printscreen/skopje1.mk/Министерство за внатрешни работи

Očekuje se da će prve dve lokacije u Makedoniji gde će Palčo biti odveden biti Krivični sud, a potom saslušanje u Tužilaštvu.

Direktor zatvora „Skoplje“ u Šutki Filip Andov rekao je da za Palevskog važe posebni protokoli – od načina njegovog obezbeđenja sa posebno određenim licima, do krila gde se nalazi, ali i ishrane.

Tokom prijema vršene su redovne kontrole koje se rade za sve zatvorenike, a Palčo nije imao pritužbi na zdravlje.

Vanjin otac se brani sa slobode

Otac ubijene četrnaestogodišnje devojčice Vanje G, Aleksandar, koji se sumnjiči da je davao informacije grupi Ljupča Palevskog – Palča, koji je osumnjičen da je ubio devojčicu, doveden je nedavno iz zatvora u Šutki na sud.

Aleksandar, otac ubijene Vanje Foto: Printscreen/skopje1.mk

On je na javnom ročištu tražio da mu se odredi kućni pritvor ili da mu se odrede određene mere opreza. Dok je čekao da ga pozovu u sudnicu, otac je samo spustio pogled, a kada je ušao unutra, zaplakao je dok je njegov advokat tvrdio da je pogrešno optužen i da mu se uprkos velikoj tragediji dešava još jedna tragedija.

„Ne razumem. Ne poznajem ih“, bile su jedine reči osumnjičenog Aleksandra.

Vanja ubijena hicem iz vatrenog oružja

Tinejdžerka Vanja G. ubijena je hicem iz vatrenog oružja, navodi se u obdukcijskom nalazu Sudske medicine, kako je saznao portal „Skoplje1”.

Nalaz, na kome se radilo 17 dana, demantovao je glasine u medijima, ali i komentare profesora kriminalistike da se devojčica možda ugušila tokom otimice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon ubisstva, Vanjino telo je pokopano u ataru sela Gluvo, na mestu koje je mini-deponija. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal „Skoplje1“, Vanja je upucana u predelu glave. Ekspert za metke će morati da odgovori iz kakvog oružja je pucano.

„Skoplje1” navodi da su listinzi telefonskih operatera, kompjuterski uređaji, otisci prstiju – samo deo materijala koje već dvadesetak dana analiziraju istražni organi, u okviru istrage o ubistvima Vanje G, i Pančea Žežovskog.

U ovom slučaju, Ljupčo Palevski Palčo je osumnjičen da je planer, organizator i izvršilac dva ubistva. Za otmicu i ubistvo dve žrtve osumnjičeni su Velibor Manev, Bore Videvski i Vlatko Kešišev. Aleksandar G, otac ubijene Vanje, osumnjičen je da je Palču dao informacije o ćerkinom kretanju zbog obećane finansijske koristi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar