Foto:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su danas potpisale Rusija i Severna Koreja podrazumeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

„Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu“, rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

Vladimir Putin i Kim Džong Un Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija.

„Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, naglasio je Putin.

Vladimir Putin i Kim Džong Un Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje. Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Razgovori delegacija dve zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, duže od planiranog.
Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku invaziji na Ukrajinu. Ruski lider je podsetio da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dve zemlje održati u Rusiji. Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svetu i izrazio punu podršku invaziji na Ukrajinu, prenela je agencija RIA Novosti. Putin boravi u poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare