Sara Vagenkneht Foto: B Elmentha / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nekada lice socijalističke levice, 55-godišnja Sara Vagenkneht je dobro poznata u Nemačkoj. Ona je napustila stranku prošle godine da bi osnovala novu koja nosi njeno ime: Savez Sara Vagenkneht (BSV), zasnovan na mešavini levičarske ekonomske politike, konzervativnih pogleda na migracije i proruskih spoljnopolitičkih inicijativa.

BSV je brzo pretekao Levu stranku, za koju je podrška sada znatno ispod granice od 5% koja je potrebna za ulazak u Bundestag, nemački savezni parlament. Čak i sa malo osoblja i članova stranke, Vagenknehtova je na putu da promeni partijski pejzaž zemlje.

BSV je posebno dobro primljen u istočnoj Nemačkoj. Na regionalnim izborima održanim u nedelju, stranka je postigla skoro 16 odsto odobravanja u Tiringiji i 12 odsto u Saksoniji. Ovo je stavlja na treće mesto u obe te države iza konzervativnih demohrišćana (CDU) i krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

“Predstavnica malih ljudi”

„BSV je popunio prazninu: levičarska javna politika blagostanja sa desničarskom socijalnom politikom“, rekao je politikolog Jan Filip Tomeček za nemačku novinsku agenciju DPA pre izbora. Na primer, BSV se zalaže za veće penzije i povećanje minimalne zarade, ali koči zaštitu klime i prihvatanje tražilaca azila i drugih migranata.

Vagenkneht smatra da je dugo slavljena „kultura dobrodošlice” za izbeglice koju je 2015. pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel „veoma problematična”. Ne zato što ljudi ne zaslužuju bolji život, „već zato što je naša zemlja zbog toga jednostavno preopterećena“, rekao je Tomeček, dodajući da je to novo shvatanje Nemačke.

Foto: Lando Hass / AFP / Profimedia

Zanimljivo je što Vagenkneht deli lidersku poziciju sa Amirom Mohamed Ali, političarkom koja, kao i Sara, ima mešovito poreklo.
Obe žene, čiji su očevi iz Irana i Egipta, oštro se protive desničarskim ekstremizmima i rasizmu.

Inače, populistička retorika Vagenkneht protiv „onih na vrhu“ stilizuje je i kao „predstavnicu malih ljudi“. Ona vladajuće partije naziva opasnim, glupim, pohlepnim i licemernim. Dan nakon evropskih izbora u junu, na kojima je BSV već dobila 6,2% glasova, Vagenkneht je rekla: „Mi smo tu za ljude koji su izgubili veru u demokratiju“ i nastavila da je njena stranka za one koji su„ očajni“, piše Dojče vele.

BSV i ultradesničari dele proruske platforme

Vagenkneht je odbacila ideju o koaliciji sa krajnje desničarskom AfD, ali nije isključila moguću saradnju. Njen BSV i AfD se slažu oko jednog konkretnog pitanja: njihove proruske politike. BSV se izjasnio protiv sankcija Rusiji i izvoza oružja u Ukrajinu, pozivajući na diplomatsko rešenje sukoba. To je gledište koje odjekuje među mnogim glasačima u istočnoj Nemačkoj, koja je bila u savezu sa Sovjetskim Savezom kada je bila deo komunističke Nemačke Demokratske Republike.

Lutke koje pokazuju Vladimira Putina i liderke partija AfD i BSV Foto: ARNE DEDERT / AFP / Profimedia

Novonastali BSV izazvao je poseban skandal tokom nedavne posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Nemačkoj u junu. Tokom njegovog govora u Bundestagu, Vagenknehtova i njene partijske kolege, zajedno sa velikim delom AfD-a, demonstrativno su napustile njegov govor „iz solidarnosti sa svim Ukrajincima koji žele hitan prekid vatre i rešenje putem pregovora“, kako je jedan član njene stranke rekao. Lider CDU Fridrih Merc je kasnije to kritikovao kao „nisku tačku u kulturi našeg parlamenta“.

Kritikovala NATO bombardovanje Srbije

Vagenkneht je poznata po komentarima blagonaklonim prema Srbiji, kao i kritikama NATO-u.

„Na današnji dan pre 20 godina, NATO je započeo vazdušne udare u sukobu na Kosovu. Za mene je centralna lekcija iz ovog i drugih ratnih umešanosti poslednjih decenija: međunarodno pravo mora ponovo postati vodeći princip naše spoljne politike. Nemačka politika mora da se odvoji od ratoborne američke politike. Za mir i sigurnost!“, navela je ona na Fejsbuku za 20. godišnjicu početka bombardovanja Jugoslavije.

Inače, jedna od njenih bližih saradnica Žaklin Nastić često govori u prilog Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

Ona je za „Kosovo onlajn“ rekla da je isključenje Srba sa severa iz liberalizacije viznog režima Kosova sraman čin Evropske unije i farsa u pogledu poštovanja prava manjinskih zajednica, zbog čega Unija treba da obustavi ovaj proces.

– Mora biti jasno: Srbi su ravnopravni građani ove takozvane države – koju je, mora se imati na umu, NATO ratom otcepio od Srbije kršeći međunarodno pravo – i kao takvi se moraju i tretirati – rekla je Nastić u januaru.

Personalizovana stranka

Vagenknehtova je svoju političku karijeru započela kao komunista i ostala je komunista dugo nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke. Političarka iz Jene u državi Tiringiji dugo je oblikovala imidž i politički pravac partije levice pre nego što je sama krenula sa BSV-om, koji je u januaru postao zvanična nemačka politička partija.

Po mišljenju politikologa Tomčeka, personalizacija nove stranke je bez presedana.

„Svi znaju Saru Vagenkneht, što je neobično“, kaže istraživač sa Univerziteta u Potsdamu. „Ona polarizuje. Ima mnogo kritičara, ali i mnogo obožavatelja.“

Vagenknehtova je česta gošća nemačkih političkih tok-šou emisija, a mnogi kažu da je da je hladna, distancirana, nepristupačna i bez empatije. Nemački časopis Der Spiegel ju je čak prošle godine uporedio sa „snežnom kraljicom“.

Pročitajte još:

Vagenknehtova često kritikuje članove i pristalice njene bivše stranke, zajedno sa pristalicama i članovima vladajućih socijaldemokrata levog centra i ekoloških Zelenih koje naziva „levičarima životnog stila“ koji se manje bave društvenim pitanjima nego pitanjima potrošnje i morala.

Kritičari tvrde da Vagenknehtova i njen BSV imaju slab odnos sa istinom. Njihove tvrdnje se često zasnivaju na iskrivljenim činjenicama, skraćenim citatima i izostavljaju ključne detalje. Vagenkneht je dala kontroverzne izjave o ratovima u Ukrajini i Gazi, na primer, koje su kontrolori činjenica opovrgli.

Međutim, čini se da ove kontroverze nisu uticale na popularnost stranke kako pokazuju rezultati u nedelju u Tiringiji i Saksoniji.

Za Vagenkneht, ovo je samo međukorak. Ona ima za cilj da igra glavnu ulogu na saveznim izborima u septembru 2025. — verovatno čak i kao kandidat svoje stranke za kancelara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare