Jelena Trivić i Draško Stanivuković Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Goran Srdanov/Nova.rs
Jelena Trivić i Draško Stanivuković Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Goran Srdanov/Nova.rs

Jedna od, po imenima kandidata, najuzbudljivijih trka za gradonačelničku poziciju na lokalnim izborima u BiH trebalo je da bude ona u Banjaluci.

Na crtu aktuelnom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću izašli su Nikola Šobot iz SNSD-a, Jelena Trivić iz Narodnog fronta i nezavisni kandidat Davor Dragičević.
Mnogi su očekivali tesnu trku, ali Stanivuković je pobedu proglasio već oko 20 sati. Tada je objavio da je „izdominirao“, a to su rezultati kasnije i potvrdili.

Centralna izborna komisija do sada je obradila 66 odsto biračkih mesta, a Stanivuković već ima čak 33.351 glas. Iza njega je Šobot sa 24.136 glasova, dok je Trivić osvojila svega 9.050 glasova. Dragičević je za sada trocifren sa 876 glasova.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Stanivuković se u predizbornoj kampanji suočio s brojnim optužbama koje su se većinom odnosile na to da je podlegao pod uticaj lidera SNSD-a Milorada Dodika. Neki su govorili da je postao „Dodikov igrač“ i da on uopšte više nije opozicija u Republici Srpskoj. Čak ga je i Dragičević optužio da je karijeru napravio na tragediji njegove porodice, odnosno smrti njegovog sina. Ipak, sve je „preživeo“ i odneo suverenu pobedu koja će, prema svemu sudeći, ići i preko 10.000 glasova razlike u odnosu na drugoplasiranog kandidata.

Koliki je Stanivuković pobednik ovih izbora, toliki je njegova nekadašnja stranačka koleginica Jelena Trivić gubitnik.

Pročitajte još:

Nakon što je izgubila trku za predsednika Republike Srpske pre dve godine, Trivić je osnovala stranku Narodni front i kandidovala se za gradonačelnicu Banjaluke. Ipak, doživela je težak poraz i na kraju bi za Stanivukovićem mogla zaostajati blizu 30.000 glasova.

Jelena Trivić Foto: Nangka Press / AFP / Profimedia

Nakon ovih izbora postavlja se veliki znak pitanja kada govorimo o njenoj političkoj karijeri i pravcu u kojem će nastaviti.

Kasno sinoć bila je vrlo korektna i jedna od retkih predsednica stranaka koji su priznali poraz. Čestitala je Stanivukoviću, ali kazala da to nije kraj, ni za nju ni za Narodni front.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare