Samo nekoliko sati posle debate koju je čekao ceo svet, kladionice blagu prednost daju kandidatkinji Demokrata, Kamali Haris koja vodi oko 2 do 3 odsto u odnosu na Donalda Trampa.

Amerikanci će 5. novembra izaći na birališta da izaberu svog sledećeg predsednika. Nakon što se Džo Bajden povukao iz predsedničke trke, jutros je u tri sata po našem vremenu održana i prva debata novih protivnika – Kamale Haris i Donalda Trampa.

Predviđanja sajta The Economist pokazuju da je Kamala u blagoj prednosti za pobedu na ovim izborima, pa su tako njene šanse 49.3 odsto, dok nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp ima 46.6 odsto glasova.

Slična je situacija i na sajtu The Hill, koji je Kamali dao prednost sa 49.4 odsto šansi za pobedu, u odnosu na 46 odsto Trampovih.

PROČITAJTE JOŠ

Kompanija Polymarket daje podjednake šanse Kamali i Trampu, odnosno oba kandidata imaju po 49 odsto šanse za pobedu. Zanimljivo je da pre debate, najveća svetska kompanija za predviđanje Polymarket dala Trampu 53 odsto šansi za pobedu na izborima. Nekoliko sati kasnije, on je smanjio prednost i sada je izjednačen sa Kamalom.

„Svakako je izgledalo da Kamala Haris kontroliše večerašnju debatu. Kladioničari su odgovorili na to“, rekao je portparol kompanije Bet online Džoš Barton.

Iako je pitanje ko je pobedio u debati uvek nezahvalno, posle sinoćnjeg prvog, a možda i poslednjeg obračuna Kamale Haris i Donalda Trampa, zajednička ocena relevantnih zapadnih medija je da je Haris uspela da izbaci Trampa iz takta i ostavi energičniji utisak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare