Mohamed Mokhber
Mohamed Mokhber

Nakon što je potvrđena smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija, očekuje se da će Mohamed Mokhber, kao potpredsednik Irana postati privremeni predsednik zemlje. Njegov zadatak će biti da pomogne u organizaciji predsedničkih izbora koji bi trebalo da se održe u roku od 50 dana od smrti predsednika.

Agencija Rojters objavila je ukratko biografiju Mokhbera u kojoj se navodi da je rođen 1. septembra 1955. godine i da se smatra bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima.

Mokhber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika. Bio je deo tima iranskih zvaničnika koji su posetili Moskvu u oktobru i pristali da ruskoj vojsci isporuče rakete zemlja-zemlja i više dronova, rekli su izvori Rojtersu u to vreme. Tim takođe uključuje dva visoka zvaničnika iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Pročitajte još:

Mokhber je ranije bio šef Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim liderom.

Evropska unija je 2010. uključila Mokhbera na listu pojedinaca i entiteta koje je sankcionisala zbog navodne umešanosti u „aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila“. Dve godine kasnije skinula ga je sa liste.

Ministarstvo finansija SAD je 2013. godine dodalo Setad i 37 kompanija koje je nadgledao na listu sankcionisanih subjekata.

Setad, čije je puno ime Setad Ejraiie Farmane Hazrate Emam, ili Štab za izvršenje imama, osnovan je naredbom osnivača Islamske Republike, Hamneijevog prethodnika, ajatolaha Ruholaha Homeinija. Naređivao je pomoćnicima da prodaju i upravljaju imovinom koja je navodno napuštena u haotičnim godinama nakon Islamske revolucije 1979. godine i usmerava većinu prihoda u dobrotvorne svrhe.

Podsećamo, predsednik Irana i ministar spoljnih poslova poginuli su u padu helikoptera u nedelju u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Sve najnovije vesti o padu helikoptera pratite u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar