Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvobitno je odobrio plan za dizanje u vazduh gasovoda Severni tok da bi potom, na zahtev CIA,  pokušao da ga opozove, ali bez uspeha, izveštava Volstrit žurnal (Wall Street Journal - WSJ) pozivajući se na četiri neimenovana ukrajinska visoka zvaničnika.

Kako prenosi portal Politiko (Politico) Valerij Zalužni, bivši glavnokomandujući ukrajinskih snaga koji je predvodio sabotažu, „ignorisao je naređenje“ od Zelenskog i „nastavio dalje“ sa planom da uništi gasovode kojima se ruski gas transportuje do Nemačke.

U odgovoru na pitanja WSJ, Zalužni, koji je sada ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji – i uživa diplomatski imunitet – negirao je odgovornost za napad.

Isto je učinio i visoki zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe SBU, koji je takođe odbacio i tvrdnju da je Zelenski uopšte odobrio plan.

Valerij Zalužni Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Sam Zelenski je prošle godine insistirao da njegova zemlja ne stoji iza napada iz septembra 2022, rekavši da „nikada ne bi tako postupio“.

Politiko prenosi i pisanje nemačkog Cajta (Die Zeit) da je Volodimir Žuravljev, ukrajinski instruktor ronjenja za kojim nemačke vlasti tragaju zbog sumnje da je odgovoran za dizanje u vazduh gasovoda Severni tok, poslednji put  viđen u Poljskoj, zbog čega je Nemačka je u junu poslala toj zemlji nalog za njegovo hapšenje. On je međutim uspeo da pobegne u Ukrajinu.

Pored Žuravljeva nemački mediji su imenovali još dve osobe kao osumnjičene — Svitlanu i Jevhena Uspenski, bračni par koji vodi školu ronjenja u Ukrajini i za koje je, kako se navodi,  Žuravljev radio kao ronilac. U jučerašnjom intervjuu za Politiko Svitlana Uspenska je negirala da su ona ili njen muž bili umešani u napad, insistirajući da je bila u Kijevu kada se napad dogodio.

Uspenska je potvrdila da je ronilac, ali je rekla da je maksimalna dubina do koje ona roni 30 metara. Eksplozije na Svernom toku dogodile su se na dubini od 70-80 metara, piše Politiko.

Nemački obaveštajci rekli su za Politiko i Velt am zontag (Welt am Sonntag) da sumnjaju u to da je Ukrajina zaista odgovorna za napad i razmatraju mogućnost „lažne operacije“ usmerene na prikrivanje ruske umešanosti.

Ova teorija je posebno popularna u poljskim bezbednosnim krugovima. Poljska je poslala dokument sa imenima ruskih osumnjičenih nemačkoj Saveznoj obaveštajnoj službi (BND). Nisu, međutim, uverili nemačke istražitelje pa su tužioci izdali nalog za hapšenje Žuravljeva, navodi Politiko.

Podoljak negira umešanost Ukrajine

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je umešanost te zemlje u eksplozije koje su oštetile gasovod Severni tok 2 i umesto toga „uperio prstom“ na Rusiju.

„Takav čin se može izvesti samo uz velike tehničke i finansijske resurse… a ko je sve to posedovao u vreme bombardovanja? Samo Rusija“, rekao je Podoljak za Rojters.

Mihail Podoljak Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Više milijardi dolara vredni gasovodi Severni tok 1 i 2 koji transportuju gas ispod Baltičkog mora uništeni su serijom eksplozija u septembru 2022. godine, sedam meseci nakon početka rata u Ukrajini.

Poljski tužioci saopštili su juče da je Poljska dobila evropski nalog za hapšenje koji je izdao Berlin u vezi sa napadom, ali je osumnjičeni, Ukrajinac po imenu Volodimir Z, već napustio Poljsku.

Prošlog petka, Volstrit žurnal je izvestio da su najviši ukrajinski zvaničnici umešani u eksploziju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ukrajina nema nikakve veze sa eksplozijama Severnog toka“, rekao je Podoljak i dodao da Ukrajina nije stekla nikakvu stratešku ili taktičku prednost od eksplozija.

Rusija je već okrivila SAD, Veliku Britaniju i Ukrajinu za eksplozije, koje su u velikoj meri presekle ruski gas sa evropskog tržišta. Te zemlje su negirale umešanost.
Nemačka, Danska i Švedska otvorile su istragu o incidentu, a Šveđani su pronašli tragove eksploziva na nekoliko objekata pronađenih na mestu eksplozije, potvrđujući da su eksplozije bile namerna dela, preneo je Rojters.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare