Kamala Haris Kamala Harris
Kamala Haris Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Predsednik SAD Džozef Bajden, nakon što je objavio da odustaje od predsedničkih izbora, naveo je da će podržati potpredsednicu Kamalu Haris.

Potpredsednica Kamala Haris rođena je 20. oktobra 1964. godine Ouklendu u Kaliforniji. Dete je iz meštovitog braka – tate sa Jamajke i majke iz Indije. Kao ćerka imigranata, odrasla je okružena raznolikom zajednicom i proširenom porodicom punom ljubavi. Ona i njena sestra Maja bile su inspirisane svojom majkom, Šjamalom Gopalan, naučnicom koja je izučavala rak dojke i pionirkom koja je došla u Sjedinjene Države iz Indije sa 19 godina. Doktorirala je iste godine kada je Kamala rođena.

Udala se 2014. godine za advokata Daglasa Emhofa, piše N1.

Prva je Afroamerikanka potpredsednica SAD, ali i žena na toj poziciji. Tokom čitave svoje karijere, Haris je bila posvećena ispunjavanju saveta svoje majke.

„Moja majka bi me pogledala i rekla: ‘Kamala, možda ti budeš prva koja uradi mnogo stvari, ali potrudi se da ne budeš poslednja’“, rekla je Kamala, navodi se na sajtu Bele kuće.

Posle četiri godine provedenih na Hauardu, Haris je stekla diplomu iz prava na Kalifornijskom univerzitetu u Hejstingsu i započela karijeru u kancelariji Okružnog javnog tužioca u Alamedi.

Postala je okružna tužiteljka – glavni tužilac – za San Francisko 2003. godine, a potom bila izabrana, kao prva žena i prva crna osoba, za glavnu pravobraniteljku Kalifornije, vrhovnog pravnog i zvaničnika reda i zakona u najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi.

Tokom skoro dva mandata provedena na tom položaju, Haris je stekla reputaciju jedne od najvećih novih zvezda Demokratske stranke, iskoristivši zamajac 2017. godine kao podršku za svoj izbor za mlađu američku senatorku u Kaliforniji.

***

BONUS VIDEO – Bajden izolovan, vreme curi, kad napušta kampanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare