Bejrut
Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH/Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Anwar AMRO / AFP / Bilal Jawich / Xinhua News / Profimedia

Hasan Nasralah ubijen je u ciljanom napadu izraelske avijacije na centralni štab Hezbolaha u Bejrutu, tvrdi izraleska vojska (IDF). Ni Iran ni Hezbolah za sada nisu potvrdili smrt prvog čoveka najmoćnije militantne grupe na Bliskom istoku dok u Izraelu slavodobitno objavljuju da "Nasralah više neće moći da teroriše svet". Ko je Hasan Nasralah, zašto je Izrael godinama želeo da ga ubije i koji je sledeći potez Hezbolaha?

Prema navodima izraleske vojske, Nasralah je ubijen u ciljanom vazdušnom napadu na centralni štab Hezbolaha koji se nalazio pod zemljom ispod stambenih zgrada u libanskoj prestonici Bejrut. U saopštenju IDF navodi se da je udar na centralni štab Hezbolaha izveden nakon preciznih obaveštajnih podataka vojske i da je pokrenut dok je „viši komandni lanac“ libanske militantne grupe delovao iz predgrađa Dahije u južnom Bejrutu.

IDF je objavio je da je pored Nasralaha u istom napadu ubijeno još nekoliko visokoh komandanata Hezbolaha, uključujući i komandanta južnog fronta Alija Karakea.

Ko je Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha? 

Nasralaha, čija je zvanična funkcija generalni sekretar Hezbolaha, mnogi smatraju najmoćnijom osobom u Libanu.

Rođen je 1960. godine u siromašnoj šiitskoj porodici u predgrađu Bejruta Šaršabuk, a kasnije se preselio u južni Liban. Nakon studija teologije, pridružio se pokretu Amal, političkoj i paravojnoj organizaciji, a potom prelazi u Hezbolah.

Član Hezbolaha postao je 1982. godine kada su ovu grupu formirali pripadnici Iranske revolucionarne garde koji su došli u Liban da se bore protiv izraelskih snaga koje su okupirale južni deo zemlje. Nasralah je napredovao unutar militantne grupe sve do vrha, na koji je došao u februaru 1992. godine nakon što je njegov prethodnik Sajed Abas Musavi ubijen u napadu izraelskog helikoptera na južni Liban.

Hassan Nasrallah Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

Pod Nasralahovim vođstvom, Hezbolah je vodio rat iscrpljivanja sa Izraelom koji je doveo do povlačenja izraelskih trupa iz južnog Libana 2000. godine. Njegov status dodatno je učvršćen 2006. godine kada se Hezbolah borio protiv Izraela do pat pozicije tokom 34-dnevnog rata.

Takođe, pod njegovim vođstvom Hezbolah je transformisan iz vojne sile u glavnog političkog igrača u Libanu sa izabranim poslanicima u paralamentu. Hezbolah je danas organizacija koja danas ima širok spektar delatnosti, uključujući i radio, televiziju, novine, škole, bolnice i socijalne ustanove.

Međutim, njegova popularnost je oslabila kada je izbio građanski rat u Siriji 2011. godine, jer su borci Hezbolaha stali na stranu snaga Bašara al Asada.

Pročitajte još:

Ipak, Nasralah je zacementirao Hezbolah kao najvećeg neprijatelja Izraela, sklapajući dublje saveze sa šiitskim verskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim grupama poput Hamasa. Njegov uticaj nije ograničen samo na Liban. Nasralah, koji nosi titulu „Sayyed“ – počasnu lozu šiitskog sveštenika koja datira još od proroka Muhameda, najuticajniji je lider unutar iranske Osovine otpora i njegova smrt bi bila veliki udarac za proiransku struju na Bliskom istoku.

Da li Bliski istok klizi ka totalnom ratu? 

Odgovor Hezbolaha i Irana na tvrdnje Izraela tek se očekuje, ali iz Irana su već stigli pozivi „muslimanima da se se suprotstave Izraelu“, dok sa izraelske strane stižu najave o povećanju  broja trupa na severu zemlje blizu, granice sa Libanom.

Izraelska vojska već je najavila da će biti u stanju najviše pripravnosti zbog opasnosti od konflikta širokih razmera. Takođe, najavljeno je da će određen broj izraelskih trupa biti prebačen na sever, ka granici sa Libanom. Nekoliko sati nakon objave u kojoj navodi da je Nasralah mrtav, IDF je objavio da mobiliše dodatne rezervne vojnike i aktivira tri bataljona rezervnih vojnika, nakon što je ranije ove nedelje poslao dve brigade u severni Izrael da se obuče za moguću kopnenu invaziju na Liban.

„Mi pripremamo proces manevara, što znači da će vaše vojne čizme ući na neprijateljsku teritoriju, ući u sela u kojima je Hezbolah pripremio vojne ispostave, sa podzemnom infrastrukturom, stajalištima i lansirnim platformama sa kojih će izvršiti napade na izraelske civile“, rekao je ranije ove nedelje načelnik izraelskog štaba, general-major Herci Halevitokom posete vojnicima na severu Izraela.

Hezbolah Foto:MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Danas je iranski vrhovni vođa Ali Hamnei, koji je danas premenšten na bezbednu lokaciju, poslao poruku uveravanja Hezbolahu, rekavši da „sve regionalne snage otpora“ (Hamas, Huti i proiranske milicije u Iraku) stoje uz grupu.

„Obavezno je za sve muslimane da ponosno stoje uz narod Libana i Hezbolaha sa svojim resursima i pomognu mu u suočavanju sa uzurpatorskim, okrutnim i zlim režimom“, navodi se u pisanoj izjavi.

Hamnei je rekao da je Izrael „premali da bi naneo značajnu štetu“ libanskoj grupi. Sudbinu regiona, rekao je on, „odrediće snage otpora, na čijem vrhu je pobednički Hezbolah“.

Hezbolah gađa Izrael, Izrael gađa Liban

Za sada, ligbanska grupa nije se oglašavala o Nasralahu, ali je od jutros nastavlja da gađa ciljeve u Izraelu. Kako su objavili, napad je odgovor na izraelske napade na libanske gradove, sela i civile gađan je Roš Pinu na severu Izraela. Istovremeno, i Izrael nastavlja svoje napade na Liban, pa su od jutros gađali nekoliko meta u okolini Bejruta kao i severnu libansku pokrajinu Beka koja se smatra jednim od najjačih uporišta Hezbolaha u toj zemlji.

Hezbolah Foto:AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Serija uzajamnih napada Izraela i Hezbolaha počela je nakon što je izraelska vojska počela kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze kao odgovor na napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi. Izraelska invazija na Gazu i dalje traje, zbog čega je Hezbolah, koji podržava Palestince, povremeno gađao ciljeve na severu Izraela, ali i sam Tel Aviv.

Većina napada sa libanske strane zaustavljena, a Izrael je bio daleko uspešniji, što u vazdušnim napadima na mete za koje tvrde da su povezane sa Hezbolahom, što u operacijama na terenu za koje se veruje da ih je planirao i sproveo Mosad (izraleska obaveštajna služba), poput eksplozije pejdžera i toki vokija koje borci Hezbolaha koriste za komunikaciju u strahu da im Mosad prisluškuje mobilne telefone.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare