Bilbord postavljen u Teheranu nakon što je Izrael potvrdio da je lider Hamasa Sinvar ubijen u Gazi Foto:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Islamski pokret Hamas, nakon što je izraelska vojska ubila njihovog lidera Jahju Sinvara, biće privremeno vođen komitetom sa sedištem u Kataru, dok se ne izabere njegov naslednik, navode dva izvora iz pokreta.

„Hamasovo rukovodstvo smatra da nije primereno imenovati naslednika pokojnog lidera, mučenika Jahje Sinvara, pre predstojećih izbora pokreta zakazanih za mart, ukoliko uslovi to dozvole“, izjavio je izvor Hamasa za AFP.

PROČITAJTE JOŠ:

Komitet će činiti Khalil al-Haiia, Khaled Meshal, Zaher Jabarin, Muhammad Darvish, šef Shura savjeta, i peta osoba čiji identitet ostaje neotkriven.

Zvaničnik je ukazao da je Khalil al-Haiia preuzeo odgovornost za većinu političkih i spoljnih poslova pored svog direktnog nadzora nad pitanjima vezanim za Gazu i da je zapravo vršilac dužnosti šefa pokreta, piše BBC.

Drugi izvor iz Hamasa naveo je da se razmatrala opcija imenovanja političkog lidera čiji bi identitet bio skriven, ali je ta mogućnost na kraju odbačena.

Izraelska vojska je u četvrtak potvrdila smrt Jahje Sinvara, koji je postao vođa Hamasa nakon ubistva Ismaila Hanije u Iranu u julu, a ubijen je u južnom delu Gaze.

BONUS VIDEO: Šta u ratu u Gazi menja ubistvo šefa Hamasa Jahje Sinvara?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar