Hezbolah Foto:EPA/STR

Nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, ali i komandira Hezbolaha, Fuada Šukra - tenzije na Bliskom istoku ponovo su podignute. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da je osveta Tel Avivu dužnost Teherana. Sa druge strane, premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručuje da je "Izrael spreman za bilo koji scenario – i odbrambeni i ofanzivni".

Vođa libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah najavio je danas, povodom sahrane ubijenog komandira te proiranske organizacije Fuada Šukra, da će se borbe na granici s Izraelom sutra obnoviti pojačanim intenzitetom, pošto je bilo naređeno da se smanje.

On je rekao da Hezbolah teži „pažljivo razmotrenom odgovoru“ na ubistvo svog komandira i da Izraelci “ ne znaju odakle će stići“.

U izraelskom udaru u Siriji ubijen je danas bivši telohranitelj vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha Foto: AP Photo/Hussein Malla, File

Nasralah je uporedo nastojao da umanji posledice ubistva po funkcionisanje svoje organizacije, preneli su izraelski mediji.

„Kada naš komandir postane mučenik, on se brzo zameni. Imamo odličnu novu generaciju komandira“, rekao je vođa ekstremističkog Hezbolaha i porekao da će vojni pritisak dovesti do predaje palestinskog Hamasa, njegove organizacije i drugih proiranskih grupa.

Netanjahu: Izrael na visokom nivou pripravnosti

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je da je njegova zemlja „na vrlo visokom nivou pripravnosti za svaki scenario i defanzivno i ofanzivno“, obećavši da će vrlo skupo naplatiti „svaki akt agresije sa bilo kog fronta“.

Netanjahu je to rekao u trenutku kada je Izrael suočen sa potencijalnom odmazdom Irana zbog ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u sredu ujutru, prenose izraelski mediji.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/NIR ELIAS

„Pošto smo eliminisali šefa generalštaba Hezbolaha (Fuada Šukra) juče, danas je stigla konačna potvrda eliminacije šefa generalštaba Hamasa Muhameda Deifa. Deif je bio odgovoran za užasan masakr 7.oktobra i takođe za mnoge ubilačke akte protiv građana Izraela. On je godinama za Izrael bio traženi čovek broj jedan“, rekao je Netanjahu na brifingu sa komandantima civilne odbrane.

Upozorenje građanima Izraela

Izrael međutim nije zvanično komentarisao smrt Hanijea, a iranski lideri su zapretili osvetom i Netanjahu je rekao sinoć da će naredni dani biti izazovni.

Savet za nacionalnu bezbednost Izraela upozirio je danas građane te zemlje da bi Iran i njegovi saveznici u regionu mogli da napadnu izraelske ili jevrejske mete u inostranstvu, uključujući ambasade i sinagoge.

Najmanje 10 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na školu u Gazi

Izraelske snage pogodile su danas školu u Šedžaji, u gradu Gazi i tom prilikom je poginulo najmanje 10 osoba, saopštile su palestinske službe za vanredne situacije.

PROČITAJTE JOŠ

Al Aksa, televizija militantne grupe Hamas, objavila je da je čak 15 ljudi ubijeno u napadu, koji je usledio pošto su izraelske snage nastavile da se bore protiv palestinskih boraca u različitim delovima Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da je gađala borce koji su delovali u kompleksu u okviru škole za koji je navela da se koristio kao skrovište za komandante i borce Hamasa.

Gaza Palestina Izrael rat Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pre napada preduzeti su brojni koraci da se umanji rizik od povrede civila, uključujući upotrebu precizne municije, nadzor i dodatne obaveštajne podatke, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izraelska vojska nije iznela bilo kakve informacije o žrtvama, ali je optužila Hamas da namerno deluje u civilnoj infrastrukturi.

Hamas poriče da koristi civilne objekte kao što su bolnice i škole u ​​vojne svrhe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar