Ukrajina ruski raketni napad na Harkovsku oblast Foto:Tanjug/AP Photo/Andrii Marienko

Rusija se suočava sa visokom stopom žrtava u ratu protiv Ukrajine u jeku tekuće ofanzive duž širokog fronta između Harkova na severoistoku i Robotina na jugu, kažu analitičari britanskog Ministarstva odbrane.

Više od 1.000 ruskih vojnika će u proseku biti ubijeno ili ranjeno svakog dana u avgustu, navodi ministarstvo u svojoj poslednjoj proceni objavljenoj u subotu.

U severoistočnom ukrajinskom regionu Harkov, ruske snage su, kako se izveštava, konsolidovale svoje položaje, a ruske žrtve su se neznatno smanjile.

Dok su prosečno u maju 1.262 ruska vojnika ubijena ili ranjena svakog dana, što je rekord, brojka je u junu pala na 1.140, saopštilo je ministarstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, poslednja tri meseca bila su najgora po gubicima od početka rata, navodi britansko Ministarstvo odbrane, pozivajući se na informacije ukrajinskog Generalštaba.

Brojke se ne mogu nezavisno proveriti.

„Efikasna odbrana Ukrajine i nedostatak ruske obuke smanjuju sposobnost Rusije da bilo kakve taktičke uspehe pretvori u šire operativne dobitke“, dodaje ministarstvo.

BONUS VIDEO: Srpsko oružje u Ukrajini: Ono što se od zapadnih medija ne može sakriti, za domaće se predstavlja – kao laž

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare