Sandi Češko Foto:Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL/Shutterstock/Samo451/Borna Filic/PIXSELL

"Matratzen Concord", koji se nalazi u vlasništvu kineskog biznismena kupio je maloprodaju Studia Moderna, koja je bila u vlasništvu čuvenog osnivača "Dormea" Sandi Češka. Informaciju je potvrdio i slovenački biznismen koji je dodao da je kupac nemačka kompanija koja trguje sa mandracima.

Deo koji je nemačka kompanija sada otkupila od Studija Moderna predstavlja oko četvrtinu dosadašnjih prihoda, piše Dnevnik.si.

“Još uvek restrukturiramo ostale delove Studija Moderna, još ne mogu reći više”, rekao je Češko.

Sandi Češko Foto:Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL

Podsetimo, slovenački biznismen je sredinom maja prodao robne marke Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop švajcarskoj kompaniji Dormeo preduzetnika Darka Horvata.

Češko je, tokom protekle nedelje, potvrdio je slovenskim medijima da se nalazi u poslovnim poteškoćama.

„Osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna danas nije želeo pred kamere. Ali, u kratkom telefonskom razgovoru za našu televiziju priznao je da ima problema u firmi – da kasne plate zaposlenima i druge obaveze. Ali, priča za njega nije gotova i do kraja će se truditi da održi firmu“, navodi portal 24.ur, podsećajući da je Češko pre samo godinu dana svrstavan među deset najbogatijih Slovenaca s imanjem od 200 miliona evra.

Inače, Češkova imperija je počela da se raspada kao kula od karata 2019. godine, nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Zatim je 2022. godine stigao i završni udarac koji je kompaniji slovenačkog biznismena zadala ruska agresija na Ukrajinu.

Pročitajte još:

Za vreme pandemije, Studio Moderna poslovao je u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Moldaviji, Letoniji, Litvaniji, ali i u Ukrajini.

Poslovanje u toj zemlji zadao je veliki udarac firmi, jer je zbog sankcija firma izgubila dva tržišta. O poteškoćama poslovanja, Češko je pričao početkom maja kada je se požalio da mu je rat doneo „velike probleme“.

„Izgubili smo i finansijskog investitora. Morali smo preduzeti određene mere, a jedna od njih bila je prisilni dogovor u Švajcarskoj. I menadžer se odlučio na prodaju brendova koje je kupio Darko Horvat“, rekao je osnivač Studija Moderna i potvrdio informacije da je kompanija ostala bez brendova Top Shop, Delimano i Kosmodisk, koje je preuzeo Horvat.

BONUS VIDEO Zakon o ličnom bankrotu Slamka spasa pred veliku krizu – gost Goran Radosavljević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar