U Ujedinjenim nacijama (UN) 26. aprila je održano glasanje o Rezoluciji o saradnji UN i Saveta Evrope, u kojoj se Rusija označava kao agresor koji je napao Ukrajinu. Predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica objavio je na svom Tviter nalogu da je i Kina glasala za ovu rezoluciju, i tako prvi put javno označila Rusiju kao agresora. I na sajtu Ujedinjenih nacija objavljeno je da je pomenuta rezolucija usvojena, kao i da se u jednoj od tačaka Rusija označava kao agresor. Ipak, zasad je nepoznato da li je usvojena rezolucija ista kao nacrt koji je javno dostupan, imajući u vidu da tekst usvojene rezolucije nije objavljen.

Pomenuto glasanje održano je 26. aprila, što je potvrdio i Island, koji predsedava Ujedninjenim nacijama (UN). Neposredno nakon toga, vest je na svom Tviter nalogu podelio predstavnik Ukrajine u UN Sergej Kislica, sa fotografijom koja prikazuje kako je koja zemlja glasala. Ovu vest prenela je većina ukrajinskih medija, ali ona nije zvanično potvrđena od strane Kine, kao ni Rusije.

Ono što navodi Kislica jeste da je Kina, zajedno sa još 121 zemljom, glasala za usvajanje Rezolucije o saradnji UN i Saveta Evrope. Za su, dakle, bile 122 zemlje, protiv pet, dok je njih 18 bilo uzdržano. Istu fotografiju, na kojoj je prikazano glasanje Kine objavio je i Island na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Kako ističe predstavnik Ukrajine u UN, ovom rezolucijom je Rusija označena kao agresor, a glasanjem za i Kina je to po prvi put potvrdila.

Ono što se navodi u draftu rezolucije, koji je i objavljen na sajtu Ujedinjenih nacija, jeste da je reč o povećanju saradnje između UN i Saveta Evrope, zbog brojnih opasnosti koje prete svetu.

Između ostalog, u jednoj tački piše:

„Imajući u vidu da brojni izazovi sa kojima se Evropa suočava, poput agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i na Gruziju pre toga, prestanak učešća Ruske Federacije u Savetu Evrope, pozivaju na jačanje saradnje između UN i Saveta Evrope, sve u cilju vraćanja i održavanja mira i bezbednosti koji će se zasnivati na poštovanju, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti bilo koje države“.

Pored toga, na istom sajtu objavljeno je i da je Kina jedna od zemalja koja je glasala za rezoluciju, ali jedna stvar ostaje nejasna.

Foto: Prinscreen/UN

Ujedinjene nacije objavile su samo draft rezolucije, ali ne i usvojen dokument. Samim tim, nejasno je da li je Kina glasala za verziju u kojoj se Rusija označava kao agresor ili je eventualno tražila izmenu tog dela rezolucije.

U slučaju da se to dogodilo, ovo bi zaista bio prvi put da Kina pred celim svetom označava Rusiju kao agresora, ali se o ovome van ukrajinskih medija nije diskutovalo, verovatno zbog te jedne nepoznanice koja otežava celu situaciju.

U pojedinim medijima pominje se kako je Kina bila uzdržana na pominjanje Rusije kao agresora, a da je glasala za ostatak rezolucije, ali to nije zvanično potvrđeno.

Si Đinping Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN

Si Đinping kao posrednik

Kina se u poslednje vreme praktično nameće kao posrednik između Rusije i Ukrajine, a čini se da su trenutno obe strane zainteresovane za posredstvo baš kineskog predsednika Si Đinpinga.

Tako je nedavno po prvi put od početka rata u Ukrajini, kineski predsednik Si Đinping razgovarao telefonom sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, koji je i inicirao razgovor. Ovom prilikom dogovoreno je da Kina pošalje „specijalnog predstavnika“ u Ukrajinu, sve u cilju mirnog i političkog rešenja sukoba između Ukrajine i Rusije. Imajući u vidu da je Si nedavno posetio Moskvu, kao i da je Kina pre nekoliko meseci iznela mirovni plan za okončanje rata, čini se da je upravo Si posrednik koji ima najveće šanse da okonča invaziju koja je počela 24. februara prošle godine.

Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia/EPA-EFE/Rafal Guz/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN

Zelenski je još pre nekoliko meseci apelovao na kineskog predsednika da poseti Ukrajinu ili da makar pristane na telefonski razgovor. Iako se zvanični Peking tim povodom dugo nije oglašavao, sada je konačno došlo do razgovora, i to prvi put od početka rata.

Kako je saopšteno nakon poziva, kineski predsednik Si Đinping apelovao je na početak pregovora između Rusije i Ukrajine. Kako je istakao Si, „u nukearnom ratu nema pobednika“, zbog čega svet mora osigurati da do njega ne dođe.

„U nuklearnom ratu nema pobednika. Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovečanstva u celini i rade zajedno na upravljanju krizom“, navodi se u saopštenju Pekinga nakon razgovora.

Ono što je, čini se, najvažnije, Si je naglasio da želi da bude mirovni posrednik, kao i da će njegova zemlja poslati „specijalnog predstavnika“ u Ukrajinu.

Njegov zadatak biće da prisustvuje razgovorima sa ukrajinskim zvaničnicima o mogućem „političkom rešenju“ sukoba.

BONUS VIDEO Pogled s desna u Srbiju: Građani veruju Vučiću, vole Putina, Sija i Orbana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare