Foto:PA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje je defanzivan i miroljubiv, a služi izgradnji multipolarnog sveta i odgovara promenjenom statusu dve zemlje na svetskoj sceni, izjavio je danas severnokorejski predsednik Kim Džong Un posle potpisivanja toga dokumenta u Pjongjangu.

Kim je istakao da sporazum ima za cilj da zaštiti i odbrani osnovne interese naroda dve zemlje, izražavajući uverenje da će postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog sveta, prenela je agencija RIA Novosti. Kim je napomenuo da sporazum odgovara strateškoj prirodi odnosa dve zemlje u novoj eri.

Foto:PA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

„Potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje predstavlja važan događaj jer je njime predviđen razvoj saradnje između dve zemlje, uključujući u oblasti ekonomije, politike i odbrane“, ocenio je Kim.

Kim je napomenuo da su sklapanjem novog sporazuma Rusija i Severna Koreja svoje savezničke odnose podigle na novi visok nivo. Kim je obećao da će severnokorejska vlada „uvek verno ispunjavati svoje obaveze na osnovu sporazuma“. Severnokorejski predsednik nazvao je Rusiju „najpoštenijim prijateljem i saveznikom“, a ruskog predsednika Vladimira Putina „najdražim prijateljem korejskog naroda“.

Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

„U ovom trenutku, kada ceo svet pomno obraća pažnju na Pjongjang, gde je stigla misija prijateljstva iz Rusije, stojim sa ruskim drugovima – našim najiskrenijim prijateljima i drugovima – u ovoj svečanoj sali“, naveo je Kim.

On je istakao da bi sklapanje novog sporazuma između Rusije i Severne Koreje bilo nezamislivo bez „izuzetne dalekovidosti“ i odlučnosti Putina. Rusija i Severna Koreja su danas potpisale Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu nakon razgovora delegacija dve zemlje uz učešće predsednika Putina i Kima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dokument su potpisali Putin i Kim. Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina.

Razgovori delegacija dve zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, što je duže od planiranog.
Putin boravi u poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una. Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare