Kim Džong Un Foto: EPA-EFE/KCNA

Severna Koreja planira da ponovo dočeka međunarodne turiste krajem godine, prema tvrdnjama turističkih agencija, ali stručnjaci upozoravaju da bi dugo očekivano otvaranje moglo biti ugroženo političkim tenzijama i surovim zimama u zemlji.

Severna Koreja je zatvorila svoje granice i zabranila međunarodne posetioce ubrzo nakon što je pandemija Covid-19 počela da se širi početkom 2020. godine, plašeći se da bi virus mogao dodatno oslabi već krhke zdravstvene usluge. Zatvaranje je pogodilo trgovinu sa Kinom i uskratilo režimu prihod od turizma, dok je lider Kim Džong Un navodno boravio u svojoj letnjoj rezidenciji na obali.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su međunarodni letovi u i iz Severne Koreje obnovljeni prošle godine, i oko 100 ruskih turista učestvovalo je u privatnoj turi u februaru, zemlja je zapravo ostala zatvorena za strance.

Odluka da se spusti most je dočekana sa oduševljenjem od strane turističkih kompanija, ali neki posmatrači Severne Koreje smatraju da su planovi za ponovni početak turizma nakon skoro pet godina pandemijskog izolovanja puni problema.

Kim je pokazao lični interes za razvoj turističke infrastrukture i izrazio želju da dočeka posetioce iz „prijateljskih“ zemalja, Kine i Rusije.

Zvanični motivi su se malo promenili otkako je Severna Koreja zabranila strane turiste 2020. godine – naime, da pokaže modernu, srećnu zemlju koja se temelji na nepopustljivoj odanosti tri generacije dinastije Kim.

Prvi posetioci se očekuju u Samdžijonu, gradu blizu kineske granice, koji Severna Koreja opisuje kao „socijalističku utopiju“ i „model visoko civilizovanog planinskog grada“.

Ova destinacija, koja navodno ima nove stanove, hotele i skijalište, je ulazna tačka za planinu Paektu, najviši vrh na poluostrvu i mesto koje se smatra mitskim rođenjem ujedinjenog korejskog naroda – mesto hodočašća koje podržava kult ličnosti oko porodice koja vlada čvrstom rukom od osnivanja zemlje 1948. godine.

Korjo Turs, koja je bila primorana da obustavi posete na početku pandemije, dočekala je izveštaje o ponovnom pokretanju turizma, dodajući da će se verovatno proširiti i na ostatak zemlje.

„Nakon više od četiri godine čekanja da objavimo ovu vest, Korjo Turs je veoma uzbuđena zbog ponovnog otvaranja turizma u Severnoj Koreji,“ navela je firma sa sedištem u Pekingu na svojoj veb stranici, dodajući da će njihov lokalni partner potvrditi datume u narednim nedeljama.

Druga turistička agencija, KTG Turs iz Šenjanga, takođe je najavila da će turisti moći da posete Samdžijon ove zime.

Međutim, neki stručnjaci smatraju da bi planovi mogli biti ugroženi zbog surove zime koja pogađa udaljeno područje Samdžijona, zajedno sa lošom lokalnom infrastrukturom i, za zapadnjake, zbog nesklonosti da putuju u zemlju koja je u poslednjim godinama postala agresivnija.

„Ne vidim kako bi Samdžijon, kao jedno od izolovanijih turističkih odredišta, mogao biti prvi izbor za Korejce da otvore turističko tržište,“ rekao je Rouan Beard, menadžer „Young Pioneer Tours-a“.

Foto: Printscreen AP/video

Zvaničnici turističke industrije očekuju da će prvu talas turizma činiti pretežno kineski državljani, a u svetlu Kimovih nedavnih sastanaka sa Vladimirom Putinom, i ljudi iz Rusije.

„Sumnjam da vlasti u Pjongjangu veruju da je vreme da se otvore granice kao što su to učinile sve druge ‘normalne’ nacije nakon završetka pandemije,“ rekao je prof. Din J. Olet, stručnjak za turizam u Severnoj Koreji sa Instituta za dalekookoistočne studije Univerziteta Kjungnam.

Stručnjaci kažu da je rekordnih 300.000 stranih turista posetilo Severnu Koreju 2019. godine, donoseći zemlji između 90 miliona i 150 miliona dolara.

Turizam u Severnoj Koreji bio je strogo ograničen pre pandemije, pri čemu su turističke kompanije navele da je oko 5.000 zapadnih turista posetilo zemlju svake godine. Amerikanci su činili oko 20% tržišta pre nego što su SAD zabranile svojim građanima da putuju kao turisti nakon smrti studenta Otta Varmbera 2017. godine.

„Glavni sistem ostaje nepromenjen, sa vođenim turama i bez slobodnog kretanja bez vodiča,“ rekli su iz turističke organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare