Milivoje Katnić Foto: R.R./ATAImages

Bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić saslušan je juče u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo - "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na području Cavtata tokom 1992. godine, saznaju "Vijesti".

Katnić je u SDT-u saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Prema informacijama „Vijesti„, SDT Katniću stavlja na teret da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovečno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti.

Milivoje Katnić Foto: R.R./ATAImages

Katnić je juče na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, pred tužiteljkom Tanjom Čolan-Deretić, negirao optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

„Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, navodi se u zvaničnom saopštenju SDT-a.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vreme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovečno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, telesno povređivao, te vređao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih“, saopštio je SDT.

Katnić, koji se od 14. aprila nalazi u pritvoru zbog druge istrage, u vreme rata u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare