Foto: EPA-EFE/PATRICK SEMANSKY

Kalifornijska kongresmenka Karen Bas pojavila se kao iznenađenje na predsedničkim izborima u SAD i trenutno figurira kao kandidat za potpredsednicu u timu Džoa Bajdena.

Bas je radila kao asistentkinja i medicinska sestra da bi ubrzo nakon toga odlučila da se posveti političkom angažmanu. Svoju karijeru gradila je godinama, da bi je aktuelna unutrašnja i međunarodna politička zbivanja ubacila u centar američke politike.

Političku karijeru posvetila je borbi protiv rasizma i poboljšanju zdravstvenog sistema u SAD-u, što su teme koje su obeležile poslednju godinu mandata Donalda Trampa, čime su njeni afiniteti postali interesantni kandidatu Demokratske partije Džozefu Bajdenu.

Poznavaoci političkih prilika unutar SAD-a navode da je Bas veoma energična i da ulaže velike napore u svoje političke borbe, ali da to neće uticati na potencijalne konfrontacije sa Bajdenom. Problem koji je svakako ispred kongresmenke iz Kalifornije jeste relativna anonimnost među američkim biračima, kao i nedostatak iskustva kampanje.

Tim stručnjaka koji rade kampanju nekadašnjem potpredsedniku Bajdenu smatra da je Bas idealna kandidatkinja budući da joj demokrate veruju, a republikanci još uvek poštuju, te bi njena pozicija bila idealna pred novembarske izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar