Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Kanada će privremeno povući neesencijalno osoblje i preostale izdržavane članove porodica zaposlenih u svojoj ambasadi u Ukrajini, u jeku međunarodne krize izazvane raspoređivanjem ruskih trupa duž granice s Ukrajinom. U međuvremenu, kanadske trupe koje se nalaze u Ukrajini premestile su se na zapad republike zbog predostrožnosti.

„Naše Oružane snage Kanade, pomerile su se zapadno od reke Dnjepar. Mi ćemo nastaviti da preduzimamo mere predostrožnosti, neophodne za osiguranje bezbednosti kanadskih snaga“, izjavila je Anandova na konferenciji za štampu u Kijevu.

„Dok nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju, naš najveći prioritet ostaje bezbednost i sigurnost Kanađana u Ukrajini. Naši zvaničnici su spremni da pruže konzularnu pomoć kanadskim građanima, po potrebi“, navodi se u saopštenju ministarstva u kojem se potvrđuje da ambasada Kanade u Kijevu ostaje otvorena.

Kanada je prošle nedelje saopštila da će pojačati svoj tim u ambasadi slanjem stručnjaka za bezbednost, upravljanje konfliktima, demokratske reforme i konzularnu službu.

„Tako ćemo povećati naše diplomatske kapacitete i omogućiti nam da nastavimo da procenjujemo i odgovaramo na situaciju koja se razvija oko Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Da li je rat u Ukrajini neizbežan?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare