Kamala Haris Foto: Tanjug/AP Photo/Stephen B. Morton

Potpredsednica SAD Kamala Haris dala je prvi veliki intervju otkako je postala demokratski predsednički kandidat.

Haris je u intervjuu za Si-En-En (CNN) ocenila da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uspela da smanji ilegalne prelaske meksičko-američke granice poslednjih meseci, kao i da „oporavi ekonomiju“ nakon pandemije korone, uključujući smanjenje stope nezaposlenosti.

Haris je ranije ove godine podržala sporazum republikanaca i demokrata o bezbednosti granica koji bi uključivao stotine miliona dolara za izgradnju zida na granici.
Tramp je vršio pritisak na republikance u Kongresu da ponište taj sporazum, ali je Haris obećala da će potpisati zakon o tome ako bude izabrana.

Ona je istakla da je važan konsenzus i u vezi sa tim obavezala se da će uključiti nekog republikanca u svoj predsednički kabinet, ne navodeći konkretno ime.
Haris je dodala da će ispuniti svoje obećanje da će biti predsednik „za sve Amerikance“.

„Mislim da je važno kada se donose neke od najvažnijih odluka imati ljude za stolom koji imaju različita mišljenja“, istakla je Haris.

Potpredsednica SAD je rekla da će njen najveći prioritet po preuzimanju funkcije biti „podrška i jačanje srednje klase“ kroz politike koje uključuju povećanje poreskih kredita za decu, smanjenje rasta cena svakodnevne robe i povećanje pristupa pristupačnom stanovanju – sve su to politike koje je najavila otkako je počela kampanju za predsednika.

Govoreći o povlačenju aktuelnog predsednika Bajdena iz trke za reizbor, nakon čega je ona postala kandidat demokrata, Haris je navela da ju je telefonski poziv u kojem joj je javljeno da se Bajden povukao iz kampanje zatekao sa porodicom nakon što su večerali.

Ocenila je da Bajden ima inteligenciju, posvećenost i rasuđivanje koji su potrebni i koje američki narod zaslužuje da ima u svom predsedniku, a da da kandidat republikanaca Donald Tramp nema nijedan od tih kvaliteta.

Ona je izjavila da se mora postići dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, istovremeno ističući pravo Izraela na odbranu, kao i da je palestinski narod pretrpeo isuviše žrtava i patnji u tom sukobu.

Promenila mišljenje o frakingu

Objasnila je zašto je promenila neke svoje stavove o bušotinama i imigraciji. Rekla je da se nisu promenile njene osnovne vrednosti, ali da je zbog iskustva stekla novu perspektivu.

„Spomenuli ste Green New Deal, odnosno plan borbe protiv klimatskih promena. Oduvek sam verovala da je klimatska kriza stvarna, da se radi o hitnoj situaciji zbog koje se moramo držati rokova“, kazala je Haris. Podsetimo, iz kampanje potpredsednice rekli su da ona više ne podržava Green New Deal, predlog za rešavanje klimatskih promjena iz 2019. godine.

U septembru 2019, Haris je govorila o primeni savezne zabrane „frakinga“ i rekla da je definitivno za zabranu kontroverznog procesa. Hidraulično frakturisanje (eng. hidraulic fracturing/fracking) je proces drobljenja stene upotrebom hidrauličnog fluida pod veoma visokim pritiskom.

Tokom ovog procesa, voda, pesak i razne hemikalije se pumpaju duboko ispod površine zemlje da bi razbile podzemne stene i očistile put za naftu i gas. Ali od kada je ušla u kampanju, Haris je promenila svoj stav i čak je dala odlučujući glas za proširenje frakinga.

„Odredili smo kada treba da se ispune određeni standardi za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Ova vrednost se nije promenila. Ali videla sam da možemo da rastemo i unapredimo ekonomiju čiste energije bez zabrane frakinga“, rekla je ona. „Moje vrednosti se nisu promenile. Mislim da je važno izgraditi konsenzus i naći zajednički jezik kako bismo mogli da rešimo probleme“, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare