Kamala Haris Foto:Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Potpredsednica SAD Kamala Haris osudila je izraelski vazdušni napad na školu Al-Tabaen u naselju Daraj u gradu Gazi, u kojem je u subotu poginulo, kako su saopštile palestinske vlasti u Gazi, više od 100 raseljenih Palestinaca koji su se tu sklonili od sukoba u drugim delovima enklave.

Haris je rekla da je ponovo „previše“ civila ubijeno i još jednom pozvala na postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca koje drži Hamas, preneo je BBC.

Govoreći na predizbornom skupu u Feniksu u američkoj državi Arizoni, Haris je navela da Izrael ima pravo da se obračuna sa Hamasom, ali da pri tome ima „važnu odgovornost“ da izbegne civilne žrtve.

Izrael Palestina rat Gaza Foto:Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je škola Al-Tabaen „služila kao aktivni vojni objekat Hamasa i Islamskog džihada“, što Hamas negira.

Izraelski napad na školu Al-Tabaen kritikovale su zapadne i zemlje u regionu Bliskog istoka.

Izraelska vojska je saopštila da je precizno pogodila pripadnike Hamasa koji su delovali u komandnom i kontrolnom centru te palestinske militantne grupe u školi Al-Tabaen, kao i da je najmanje 19 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada „eliminisano“ u tom napadu.

Pročitajte još:

Hagari je rekao da brojke o žrtvama koje su objavili zvaničnici Hamasa „ne odgovaraju informacijama koje poseduje“ izraelska vojska koja je, kako je naveo, koristila „preciznu municiju“.

U školi Al-Tabaen bilo je više od 1.000 ljudi nakon što su se tu nedavno smestili raseljeni iz grada Bejt Hanun pošto im je izraelska vojska naredila da napuste svoje domove.

Zgrada je takođe služila kao džamija, a izraelski napad se dogodio tokom jutarnje molitve, rekli su svedoci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare