Zastava Evropske unije, Evropska unija
Foto: Shutterstock

Evropska unija unapređuje proces prelaska svojih granica uvođenjem elektronskih sistema za kontrolu putnika. Prvi deo reformi biće implementiran u novembru ove godine kada će početi sa radom EES, elektronski sistem za prijavu ulaska i izlaska iz EU.

Ovaj sistem će biti potpuno funkcionalan šest meseci kasnije, kada će započeti rad ETIAS-a, sveobuhvatnog sistema za izdavanje dozvola za ulazak u EU.

PROČITAJTE JOŠ:

Većina putnika neće imati razloga za brigu, jer će novi sistem smanjiti detaljne provere na granici, pečatiranje pasoša i dugotrajno čekanje na graničnim prelazima.

Ova dva sistema ne uvode obavezne vize, niti ukidaju potrebu za putnim dokumentima, kako su neki srpski mediji pogrešno izvestili.

Međutim, postoji važan detalj. Da bi sistem funkcioniše, putnici koji ne trebaju vize za ulazak u EU i dalje će morati da čekaju u redu na granici.

Dva koraka za prijavu putovanja

EU sistem za prijavu ulaska i izlaska (EES) počinje sa radom 10. novembra 2024. godine. Pre svakog putovanja u EU, moraćete da se prijavite putem online formulara ili mobilne aplikacije.

U prijavi će biti potrebno da navedete osnovne podatke (ime, prezime, datum rođenja, broj pasoša i dr.), vreme ulaska i izlaska iz EU i eventualne informacije o zabrani putovanja ili učešću u ratovima.

Prijava je obavezna za svako putovanje i potpuno je besplatna.

Drugi korak će se odvijati na granici. Tamo ćete pokazati pasoš, a službenici će proveriti vaše podatke. Ako sve bude u redu, bićete pušteni da uđete u EU.

Prilikom prvog ulaska u EU nakon što ovaj sistem stupi na snagu, biće potrebno da dostavite svoje biometrijske podatke (otisak 4 prsta desne ruke i sken zenice oka). Očekuje se da će u početku biti gužvi na granicama zbog ovog postupka, ali će se situacija popraviti jer će ti podaci biti sačuvani za buduće putovanje i samo će se proveravati.

Odobrenje za put – od leta sledeće godine

EES je deo šireg sistema kontrole granica koji će biti potpuno implementiran tokom leta sledeće godine, kada će početi sa radom ETIAS, novi sistem za izdavanje dozvola za ulazak u EU.

ETIAS je elektronska dozvola za put koja se traži online pre putovanja i važi tri godine ili do isteka pasoša. Cena je 7 evra.

Procedura za dobijanje dozvole traje nekoliko minuta, osim ako postoje zakonske prepreke (poput poternica ili zabrana ulaska u EU), u kojem slučaju može potrajati i do 30 dana, zavisno od potreba za dodatnim dokumentima ili razgovorom sa službenicima.

EES i ETIAS nisu garancija za ulazak u EU

EU uspostavljanjem EES i ETIAS sistema želi da unapredi kontrolu migracija, dobije tačne podatke o ulasku i boravku u EU i ubrza prelazak granice smanjenjem procedura.

Uspešna prijava i odobrenje za put ne garantuju automatski ulazak u EU. Kao i ranije, ulazak može biti odbijen na granici ako podaci ne odgovaraju ili ako postoje drugi problemi (finansijski ili bezbednosni) koji mogu uticati na odluku o ulasku u Šengenski prostor.

Ulazak u EU neće biti moguć ni ako ne ponesete pasoš sa sobom, uprkos pogrešnim informacijama koje su se pojavile u nekim srpskim medijima. Uvek treba imati putni dokument.

Većina putnika će ipak imati brži i lakši prelazak granice, naročito kada se uvedu automatski aparati za prelazak granice, koji su prisutni na gotovo svim aerodromima u EU. O tome će odlučivati svaka država pojedinačno, piše N1.

Sistem ostaje nepromenjen – građani iz našeg regiona mogu i dalje da ulaze u države EU, Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island bez viza i ostati najduže 90 dana u periodu od šest meseci. Ove procedure neće morati da prolaze oni koji imaju radne i boravišne dozvole u tim zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare