Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ukrajinska vojska je dugo u tajnosti spremala upad u Kursk, a sada su otkriveni neki detalji ove riskantne operacije.

Njujork tajms je potvrdio da su ukrajinski vojnici na snimcima u Kursku gde gotovo veselo pokazuju koliko su lako prešli granicu i probili ruske linije odbrane tokom protekle nedelje.
U ruskom gradu Sverdlikovo, ukrajinski vojnik se popeo na ramena drugog vojnika, otkinuo drveni stub pričvršćen za zgradu gradske skupštine i bacio rusku zastavu na zemlju.

U Darjinu, gradu nekoliko kilometara na zapad, drugi vojnici su takođe uzeli rusku zastavu. “Samo je baci”, rekao je ukrajinski vojnik smešeći se, dok je drugi pokazivao mišiće.6. avgusta, Ukrajina je pokrenula smelu vojnu ofanzivu, planiranu i izvedenu u tajnosti, s ciljem da promeni dinamiku rata u kojem je izgledala kao da gubi grad po grad, dok su ruske trupe napredovale na istoku Ukrajine.

Operacija je iznenadila čak i najbliže saveznike Kijeva, uključujući Sjedinjene Američke Države, i dovela do granica do kojih bi zapadna vojna oprema mogla biti dozvoljena za upotrebu unutar ruske teritorije.Za Rusiju, to je bio trenutak gotovo jednako šokantan kao i marš plaćenika Jevgenija Prigožina na Moskvu u junu 2023. godine.

Uverenje koje je pratilo Putinovu kampanju od 30 meseci — da većina Rusa može nastaviti sa svojim normalnim životima dok on vodi rat — ponovo je dovedeno u pitanje.

Zatekli rusku jedinicu kako pije kafu u šumi

Dok se Volodimir spremao da uđe na rusku teritoriju, adrenalin mu je tekao kroz vene. Znao je da je pre 81 godinu, druga bitka u Kurskoj oblasti Rusije označila prekretnicu za Evropu. On i ostali vojnici 82. vazdušno-desantne brigade slušali su uputstva svog komandanta: „dobro otvorite oči, krećite se brzo i mislite na svoju zemlju“.

Nakon kratke molitve i bojnog pokliča “Slava Ukrajini!” krenuli su da izvrše napad na Rusiju – prva strana vojska koja je to učinila od Drugog svetskog rata, piše “Fajnenšl tajms” (FT).“Prvi put smo ušli na rusku teritoriju u 13 sati u utorak (6. avgusta)”, rekao je Volodimir.

“Bili smo među prvima koji su ušli tamo”. Na njegovo zaprepašćenje, njegova jedinica nije naišla ni na kakav na otpor dok je njihovo vozilo “strajker” američke proizvodnje od 20 tona i sa pogonom 8×8, jurilo preko granice usred bela dana. Ubrzo su naišli na rusku jedinicu “kako sedi u šumi i pije kafu za stolom”, prisetio se Volodimir.
“Onda je naš ‘strajker’ uleteo pravo u njihov sto. Pobili smo mnoge od njih prvog dana. Jer su bili nenaoružani i nisu nas očekivali”, ispričao je.

Ne želeći da završe kao njihovi drugovi, dodao je, “desetine” zaprepašćenih ruskih vojnika jednostavno su položili oružje i predali se. Tokom narednih šest dana, strah koji su osećali mnogi od hiljada ukrajinskih vojnika koji su učestvovali u ovoj smeloj operaciji ustupio je mesto uzbuđenju, piše FT. Brzo su napredovali – po 5 do 10 km dnevno – zauzimajući nekoliko sela, deo železničke pruge i ključnu tačku za tranzit gasa.

Počeli su žurno da kopaju položaje i pripremaju se za dolazak ruskih pojačanja.Ali, na njihovo iznenađenje, ruske trupe se nisu pojavile, bar ne na način na koji su očekivali. Moćne klizne bombe su lansirane iz ruskih aviona i pobile neke ukrajinske vojnike i uništile vrednu opremu koju je obezbedio Zapad. Samoubilački dronovi “lanset”sa X krilima su jurili prema njima. Ali Ukrajinci su nastavili prodor.

Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Slanje vojske u tišini

Karte fronta koje su sastavili nezavisni analitičari pokazuju da su vojnici iz brigada koje su dugo vodile borbe na istoku diskretno prešli u ukrajinsku oblast Sumi, tik preko granice iz Kurska. Bataljon bespilotnih letelica iz 22. mehanizovane brigade, koji je gotovo godinu dana branio opkoljeni grad na prvoj liniji fronta, Časiv Jar, primećen je blizu granice sredinom jula. Trupe iz 82. brigade vazdušnih desantnih snaga, koje su se žestoko borile blizu Vovčanska u ukrajinskoj oblasti Harkov, takođe su se premestile u to područje.

Takođe su to učinili i vojnici iz 80. brigade vazdušnih desantnih snaga, koja je bila na čelu borbi u Harkovskoj oblasti ovog proleća.
Malo je Rusa to primetilo. Izveštaj je podnet ruskim vojnim liderima otprilike mesec dana pre napada, navodeći da su “snage otkrivene i da obaveštajni podaci ukazuju na pripreme za napad”, rekao je Andrej Guruljov, istaknuti član ruskog parlamenta i bivši visoki oficir vojske, nakon upada.

“Ali odozgo je stigla naredba da se ne paniči i da oni iznad znaju bolje”, žalio se Guruljov na nacionalnoj televiziji.

Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Potpuno drugačija borba

Denis, vojnik koji vozi američki “hamvi”, rekao je da je borba u Kursku “potpuno drugačija” od one u Donjecku.
“Ratovanje iz defanzivnih položaja je mnogo teže”, rekao je. “Neprijatelj zna sve o nama tamo. Zna gde smo. Njegovi dronovi mogu da vide svaki naš pokret. Ovde smo imali element iznenađenja”, dodao je.

“Ali nas je takođe iznenadilo to što su oni bili tako iznenađeni našim napadom”. Denis je rekao da je glavni cilj operacije zauzimanje ruske teritorije. “Možemo se boriti ovde i zauzeti njihovu teritoriju. A onda pregovori mogu početi, i imaćemo nešto njihove teritorije da trampimo za našu”.

Drugi vojnici su kazali da ciljevi uključuju i prisiljavanje Rusije da preusmeri resurse sa ukrajinske linije fronta. Još je rano reći da li su uspeli, dok izveštaji ukazuju na to da je samo mali broj vojnika povučen sa frontova u Harkovu i Donjecku. Pre operacije u Kursku, visoki ukrajinski zvaničnik je upozorio da se “pukotine” pojavljuju u odbrambenim linijama na istoku, prenose Vijesti.

Dip Stejt, ukrajinska analitička grupa povezana sa ministarstvom odbrane koja prati i mapira liniju fronta, pokazala je da ruske snage ostvaruju dalji napredak oko istočnih ukrajinskih uporišta.
“Ti gradovi su već izgubljeni. Oni su naši samo na karti. Rusi su ih zbrisali”, rekao je Denis.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare