Foto: Rabih DAHER / AFP / Iranian Supreme Leader'S Office / Zuma Press / Lev Radin/Pacific Press/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izrael je nakon rata sa Hezbolahom 2006. godine uložio velika sredstva u izgradnju špijunskih agencija kako bi presreo komunikaciju te militantne grupe i pratio njene komandante, što je na kraju dovelo do ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, izraelski obaveštajci su se plašili preventivnog udara od strane Hezbolaha. Pripremali su se za napad na Hasana Nasralaha, vođu Hezbolaha, za kojeg su znali da će biti u Bejrutu.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, kada su obavestili Belu kuću o svojim planovima, američki zvaničnici su odbacili ideju o napadu, upozorivši da bi to moglo izazvati regionalni rat. Predsednik SAD Džo Bajden zamolio je izraleskog premijera Netanijahua da ne izvede napad.

Strategija praćenja vođa Hezbolaha

U subotu, Izrael je saopštio da je ubio Nasralaha nakon što su bombardovali četiri stambene zgrade u Libanu. Bajden nije bio unapred obavešten, što je otežalo situaciju za američku administraciju.

Uspeh izraelske obaveštajne službe u lociranju Nasralaha i prodiranju u Hezbolahov unutrašnji krug rezultirao je napadom na visoke komandanata Hezbolaha, ostavljajući grupu u bez nekih od ključnih ljudi.

Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Ovaj uspeh je rezultat odluke Izraela da poveća svoje obaveštajne resurse nakon rata 2006. godine, koji se nije završio pobedom jedne ili druge strane, ali je Hezbolah nastavio da se razvija i jača.

Izrael je radio na jačanju svojih obaveštajnih kapaciteta, uključujući korišćenje naprednih sajber alata za presretanje komunikacije Hezbolaha i povećanje broja dronova i satelita iznad Libana radi kontinuiranog praćenja.

Osim toga, izraelska Jedinica 8200 uspostavila je jače veze sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost, što je olakšalo razmenu informacija o zajedničkim neprijateljima poput Irana i Hezbolaha.

Izrael je iskoristio svoju blizinu Libanu za izvođenje tajnih operacija na terenu, a njegovi zvaničnici su pokazali odlučnost da izvrše rizične operacije koje su se razlikovale od tradicionalnih obaveštajnih agencija.

Agresivna strategija Izraela dovela je do značajnih gubitaka za Hezbolah, uprkos bliskoj saradnji te grupe sa Iranom na poboljšanju svojih bezbednosnih kapaciteta.

Ugrađivanje eksploziva u pejdžere

Nasralah je priznao da je Hezbolah pretrpeo „snažan udarac“ nakon što je Izrael uspeo da detonira pejdžere i toki vokije napunjene eksplozivom.

Ulaganje Izraela u obaveštajne kapacitete isplatilo se već 2008. godine, kada su saradnjom sa CIA-om eliminisali vrhunskog operativca Hezbolaha, Imada Mugnijea, u Siriji.

Pojačan fokus na Hezbolah nastavio je da se isplaćuje, a nedavne akcije uključuju ciljanje visokih komandanata i njihovo ubistvo tokom sastanaka u Bejrutu.

Izrael je prešao na naprednije strategije, uključujući pravljenje lažnih kompanija za proizvodnju pejdžera koji su korišćeni za izvršenje napada.

Liban eksplozija pejdžera Foto:Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Dok su napadi rezultirali gubicima među civilima i izazvali paniku, Izrael je nastavio da se fokusira na ključne mete unutar Hezbolaha, što uključuje i ubistvo visokog vojnog komandanta Ibrahima Akeela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare