Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia,EPA-EFE/SERGEY KOZLOV, Reuters

Predsednik SAD Džo Bajden je u ponedeljak tajno otputovao u glavni grad Ukrajine. U Kijev je stigao posle višesatne vožnje vozom od granice Poljske, a sada su otkriveni svi detalji puta koji je šokirao Kremlj.

Poseta Kijevu je obavljena tajno iz bezbednosnih razloga, a Bajden je napustio Vašington bez obaveštenja nakon što su on i njegova supruga imali večeru u restoranu u subotu uveče.

Već je bilo zakazano da Bajden poseti Varšavu u utorak ujutru, a zvaničnici su više puta negirali da postoje bilo kakvi drugi planovi koje bi mogli da objave o putovanju u Ukrajinu dok je on tamo. Zaista, Bela kuća je u nedelju uveče objavila javni raspored za ponedeljak koji pokazuje da je predsednik još uvek u Vašingtonu i odlazi uveče za Varšavu, kada je u stvari već bio na putu ka Ukrajini.

Putovanje predsednika Bajdena u Kijev u ponedeljak bilo je obavijeno velom tajne, što je odraz velike bezbednosne zabrinutosti posete aktivnoj ratnoj zoni, prenosi CNN.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout

Air Force One je u nedelju u 4:15 po istočnom vremenu napustio bazu Endruz pod okriljem mraka. Novinarima u avionu nije bilo dozvoljeno da nose svoje uređaje sa sobom.

Bajden putuje sa relativno malom pratnjom, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, zamenicu šefa kabineta Džen O’Meli Dilon i ličnu pomoćnicu Eni Tomasini.

Ali, predsednik je američku podršku Ukrajini stavio u centar svog argumenta za revitalizovani savez u Evropi, a savetnicima je rekao da želi da obeleži prvu godišnjicu invazije kao način da uveri saveznike da njegova administracija ostaje privržena, prenosi Njujork tajms.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout

Bajden je stigao u glavni grad Ukrajine u ključnom trenutku rata, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Neki od najčvršćih američkih saveznika izvršili su pritisak na Ukrajinu da započne pregovore o mirovnom sporazumu koji bi mogao uključivati ustupanje teritorije Rusiji. A u Sjedinjenim Državama, novopostavljeni predsednik Predstavničkog doma, Kevin Makarti, i neki od njegovih kolega republikanskih poslanika zahtevali su okončanje onoga što oni nazivaju „blanko čekom“ za ratne napore.

Iznenadna poseta Bajdena usledila je samo dan pre zakazanog govora predsednika Vladimira Putina u utorak u kome se očekuje da će ruski lider govoriti o ratnim naporima svoje zemlje usred indikacija da je prolećna ofanziva u Ukrajini već u toku.

Bajden je trebalo da se sastane sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom u utorak ujutru i održi govor iz Varšavskog zamka kasnije tog popodneva — stvarajući sliku na podeljenom ekranu Bajdena i Putina koji govore o Ukrajini na istom danu. Nije bilo jasno da li će se njegov raspored promeniti zbog posete Kijevu.

Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Poseta Bajdena Kijevu podsetila je na tajne misije koje su predsednici Džordž V. Buš i Barak Obama vodili u Iraku i Avganistanu tokom vrhunca ratova u tim zemljama.

Putovanje Bajdena u Ukrajinu – aktivnu ratnu zonu, ali bez američkih trupa na terenu da bi pomogle u zaštiti predsednika – bilo je posebno nezgodno. U poslednjih godinu dana, američki zvaničnici koji su putovali u Kijev odlučili su da ne lete direktno tamo zbog opasnosti od projektila.

Foto: Volodymyr Zelenskiy/Telegram

Umesto toga, najviši američki zvaničnici obično su se vozili noćnim vozom iz Poljske, što može da traje više od sedam sati, ali se smatra sigurnijim. Državni sekretar Antoni Dž. Blinken je posetio Ukrajinu u septembru, a Džejk Saliven, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost, posetio je Kijev u novembru.

Bajdenova poseta dolazi nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obavio svoju posetu Vašingtonu neposredno pre Božića prošle godine, što je bio njegov prvi put van Ukrajine od početka ruske invazije, dok je molio zapadne lidere da pruže veću podršku.

Foto: United States Air Force , Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia, Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Američki zvaničnici opisali su misiju Bajdena u Poljskoj kao nastavak njegovih napora da učvrsti savezničku koaliciju koja podržava stanovništvo Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Predsednik Bajden će jasno staviti do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti da stoje uz Ukrajinu, kao što ste ga čuli mnogo puta, koliko god bude potrebno“, Džon F. Kirbi, glavni portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je u petak pre odlaska Bajdena.

Zvaničnici su odbili da kažu da li će Bajden najaviti nove isporuke oružja Ukrajini tokom svoje ranije najavljene posete Poljskoj, ali je Kirbi nagovestio da će predsednik ponuditi detalje o podršci.

Bajden je kao potpredsednik posetio Ukrajinu šest puta. Njegova poslednja poseta Kijevu bila je u januaru 2017. godine, nekoliko dana pre odlaska sa funkcije. Pre ponedeljka, ta poseta je ostala poslednja poseta najvišeg ranga Ukrajini, pošto ni bivši potpredsednik Majk Pens ni bivši predsednik Donald Tramp nikada nisu posetili Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Bajden stigao u Kijev na iznenadni sastanak sa Zelenskim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare