Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Balint Szentgallay/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament (EP), ali je zabeležila nagli pad u svojoj dosadašnjoj dominaciji. Orban je, pored izbora za EP, doživeo poraze i na lokalnim izborima, a iza svega stoji njegov nekadašnji saveznik Peter Mađar. On je odlučio da izađe na crtu Orbanu i otkrije sve njegove tajne, a sada je zabeležio veliki uspeh na izborima.

Sa 85 odsto prebrojanih glasova, Orbanova partija Fides imala je 44 odsto glasova, što je dovoljno da pošalje 11 delegata u Evropski parlament.

Iako je Fides dobio veći broj glasova, Orbanova partija je naglo pala u odnosu na podršku od 52 odsto na izborima za EU ​​2019. godine.

Protesti u Mađarskoj protiv vlade premijera Viktora Orbana predvođeni advokatom Peterom Mađarom Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Ipak, dok je razgovarao sa svojim pristalicama u nedelju, Orban je tvrdio da je pobedio svoje protivnike.

„Danas smo pobedili staru opoziciju, novu opoziciju, i kako god da se drugi put zovu opozicija, pobedićemo je iznova i iznova“, rekao je on.

Preliminarni rezultati pokazali su da je glasalo više od 57 odsto birača sa pravom glasa, čime je postavljen rekord za učešće na izborima za EU ​​u Mađarskoj.

Dok Fides dominira mađarskom politikom od 2010. godine, mnogi su duboko nezadovoljni načinom na koji je Orban upravljao zemljom.

Duboka ekonomska kriza i nedavna serija skandala u koje su umešani političari Fidesa potresli su stranku koja se ponosi podržavanjem porodičnih vrednosti i hrišćanskog konzervativizma.

Peter Mađar, advokat i bivši diplomata koji je pripadao elitnom krugu oko mađarske vladajuće partije, javno je napustio vladu u februaru, i za nekoliko meseci izgradio najjaču opozicionu stranku u Mađarskoj.

U Budimpešti su danas održani protesti protiv vlade premijera Viktora Orbana predvođni advokatom Peterom Mađarom Foto:Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Sada ima za cilj da uzdrma poziciju Viktora Orbana, moćnog premijera Mađarske.

Njegova stranka Poštovanje i sloboda (Tisa) u nedelju je osvojila 30 odsto glasova, što znači i sedam delegata u Evropskom parlamentu.

Sada, Mađar – koji je ranije bio u braku sa bivšom ministarkom pravde Judit Vargom, pokušava da izgradi novu vrstu opozicionog pokreta. Prethodne mesece u Mađarskoj obeležili su protesti koje je predvodio upravo Mađar.

Mladi ljudi, penzioneri i porodice sa decom marširali su kroz centar Budimpešte i pokušali da se uguraju na ogroman trg ispred parlamenta, dok su se delovi gomile prelili na obližnje ulice.

Neki su nosili natpise sa imenima njihovih rodnih gradova. Mnogi su mahali mađarskim zastavama.

„Od sada više ništa neće biti kao što je bilo. Promena je počela i ne može se zaustaviti“, poručio je Mađar.

Odluka Petera Mađara da javno ospori vladu usledila je pošto je predsednica Mađarske Katalin Novak podnela ostavku, nakon što se ispostavilo da je pomilovala čoveka osuđenog za pomaganje prikrivanja slučaja seksualnog zlostavljanja u domu za decu.

Katalin Novak, predsednica Mađarske Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Mađar je planirao da iskoristi izbore da podstakne sebe i svoj pokret da izazove i porazi Orbana na sledećim nacionalnim izborima zakazanim za 2026. godinu.

Optužbe 43-godišnjeg advokata o široko rasprostranjenoj korupciji u Orbanovoj vladi i tvrdnje da je Fides koristio „propagandne mašine“ da seje duboke društvene podele, odjeknule su kod mnogih Mađara koji žele promene.

Uoči izbora, mobilisao je desetine hiljada demonstranata u Budimpešti u konačnom apelu za podršku njegovoj novoj stranci.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok je povoljan rezultat za stranku Tisa predstavljao promenu u unutrašnjoj politici Mađarske, desničarski populisti poput Orbana ostvarili su značajne uspehe širom Evrope na izborima, izazivajući strah da bi sposobnost najvećeg svetskog trgovinskog bloka da donosi odluke mogla biti potkopana, dok rat besni u Ukrajini i raste antimigrantsko raspoloženje, prenosi AP.

Mađarska krajnje desničarska partija Naša domovina osvojila je u nedelju šest odsto glasova i po prvi put poslala delegata u Brisel.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare