Od danas u Hrvatskoj kafići i restorani mogu da otvore bašte i da na njima poslužuju goste, ali pod strogim epidemiološkim pravilima.
Splićani i Šibenčani su iskoristili priliku da nakon tri meseca popiju prvu kafu na terasama kafića, a nije ih obeshrrabrilo ni hladno vreme.
Podsetimo, od danas kafići i restorani mogu da otvore bašte i da na njima poslužuju goste, a mogući su i treninzi u zatvorenom.
Šef kriznog staba Davor Božinović u petak je na konferenciji detaljno predstavio kako će od danas izgledati rad bašti kafića i restorana.
„Svi ugostiteljski objekti moći će usluživati goste na otvorenim baštama uz pridržavanje epidemioloških mera. Radno vreme je od 6 ujutru do 22 sata uveče, dozvoljen je rad samo na otvorenim delovima ugostiteljskih objekata. Dakle ako bašte imaju pregrade one se moraju skloniti ili otvoriti tako da vazduh može nesmetano da struji. Takođe je potrebno obezbediti razmak između gostiju.
Među stolicama razmak treba biti najmanje metar i po, a među stolovima najmanje tri metra. Zavisno od velišine bašte, izračunava se najveći broj korisnika koji mogu biti na bašti i taj broj treba vidljivo istaknuti. Naglasak je na razmaku, tog razmaka mora biti da ne bismo dobili situacije u kojima čovek sedi na čoveku“, rekao je Božinović.
„Na ulazu u ugostiteljski objekat mora biti postavljeno dezinfekciono sredstvo. U zatvorenom delu objekta može se ići samo na toalet, a tokom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi maske i to mora pisati na ulasku u objekat. U objektu nije dozvoljeno puštanje muzike, razloge za to smo više puta obrazložili sa epidemiološkog stanovišta“, zaključuje šef štaba.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: