Palestina Izrael rat taoci Foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Izraelka (72) koju su militanti Hamasa držali u zatočeništvu gotovo 50 dana rekla je za izraelsku televiziju kako je bila zatočena u mračnom, vlažnom tunelu gde je upoznala i lidera Hamasa.

Kako prenosi Index.hr, Adina Moše je 7. oktobra odvedena iz kibuca Nir Oz. Oslobođena je krajem novembra u sklopu dogovora prema kojem je otprilike 100 talaca, uglavnom žena i dece, pušteno u zamenu za privremeni prekid vatre i oslobađanje Palestinaca koje je zatočio Izrael.

Njen intervju za izraelski TV kanal 12 dolazi u trenutku kada su u toku napori da se postigne novi dogovor koji bi mogao osloboditi preostalih stotinjak zarobljenika, a možda dovesti i do prekida vatre. Njeno svedočenje baca novo svetlo na teške uslove u kojima su zatočeni taoci živeli. Moše svedoči kako je Jahja Sinvar, lider Hamasa u Gazi, posetio njenu grupu talaca duboko u podzemnom tunelu.

„Zdravo. Kako ste? Je li sve u redu?“, rekao je Sinvar taocima prema Mošinim navodima, a tvrdi kako im se obratio na hebrejskom jeziku koji je naučio tokom zatočeništva u Izraelu. Moše kaže kako su taoci samo pognuli glave i nisu odgovarali na pitanje Sinvara.

Hamasovci joj upali u kuću i ubili muža

Moše je opisala dan kada su je oteli. Militanti Hamasa izvršili su raciju u kući koju je delila sa suprugom Davidom, koji je bio upucan u nogu, ali kasnije ga je ubio jedan od hamasovaca. Ona je oteta i odvezena u Gazu na motociklu uz pratnju dvojice naoružanih militanata. Ispričala je da joj je jedan od njih bolno skinuo minđušu i da su joj uzeli sav nakit. Zajedno s ostalim taocima odvedena je u Hamasove tunele, a kaže kako su hodali pet sati kroz podzemne, mračne i zagušujuće prolaze dok nisu stigli do prostorije gde im je rečeno da će biti pušteni narednih dana.

Jahja Sinvar Foto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Verovali smo im. Verovali smo da će to biti prva stvar koju će Izrael učiniti”, rekla je. Ali na kraju je prošlo gotovo 50 dana dok je nisu oslobodili. „Rekla sam ostalim taocima da ćemo ovde biti najmanje dva meseca, ali ne zbog Hamasa'“, kaže, besna, jer izraelska država nije ranije obezbedila njihovo oslobađanje.

Vreme kratili predavanjima

Moše je provodila dane s drugim taocima, muškarcima, ženama i decom dok su naoružani stražari stajali po strani. Jeli su male porcije konzervisanih proizvoda i pirinča, a prostorija je bila slabo osvetljena.

Pročitajte još...

Kako bi skratili vreme, rekla je da su se tri muška taoca, jevrejski istoričar, filmofil i govornik arapskog, ponudili da drže predavanja ostalim zarobljenicima. Trojica spomenutih muškaraca još uvek su u zarobljeništvu.

Iz dubokog podzemlja kaže da nije čula masovna izraelska bombardovanja Gaze, ali kaže da su se povremeno osetila podrhtavanja u tunelima. Zabrinuta je za sudbinu preostalih talaca jer kaže da je videla na snimcima kako su tuneli u kojima je bila zatočena sada prazni.

“Imam osećaj da neki od njih nisu živi, jer znam da više nisu na mestu gde sam ja bila”, rekla je Moše u suzama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar