Iran trovanje devojčica Foto:REUTERS

Uznemirujući video snimci iz Irana kružili su internetom, a na njima su prikazane kmlade devojke kako dahću dok očajnički pokušavaju da na silu napuste škole u Iranu, usred šokantnog talasa trovanja dece u zemlji.

U jednom jezivom snimku, koji je podelio persijski novinar BBC-ja, desetine učenica su na podu nakon što su istrčale iz učionice. Vidi se kako kašlju i kukaju od bolova.

Zastrašujući snimak dolazi kada zvaničnici u zemlji procenjuju da je broj školaraca pogođen trovanjem veći od 5.000.

Misteriozno trovanje zahvatilo je Iran, izazvavši talas gnevnih protesta koji uključuju uznemirene roditelje i nastavnike i optužbe o saučesništvu vlade od strane grupa za ljudska prava i opozicije.

Teorije o tome ko stoji iza serije zastrašujućih napada na učenice uključuju da se vlasti možda osvete devojkama zbog njihove uloge u protestima koji traju mesecima.

Prvi slučajevi prijavljeni su ubrzo nakon početka protesta širom zemlje izazvanih smrću Mahse Amini (22), nakon njenog hapšenja zbog navodnog kršenja iranskog strogog pravila oblačenja za žene.

Bilo je i nagoveštaja da ekstremističke verske grupe organizuju napade u pokušaju da žene i devojčice izbace iz učionice.

Na snimku koji je podelio BBC-jev Parham Gobadi sa nepoznate lokacije, vide se devojke kako jure iz zgrade pre nego što sednu na pod, gde se drže jedna za drugu dok se bore da dišu.

Čini se da je još jedan zastrašujući video prikazuje devojke kako se bore da izađu iz škole u zapadnom gradu Hamadanu.

U objavi koju je podelila grupa antivladinih aktivista 1500 Tanvir, stoji da devojke iz umetničke škole Fatemieh viču „Ne želimo da umremo“ dok se probijaju pored ljudi koji pokušavaju da ih spreče da odu.

Podelili su i video snimak devojčice koja se ruši dok je ubacuju u kola hitne pomoći, tvrdeći da su se „mnogi studenti onesvestili“ i da je policija odvela porodice demonstranata.

Dalji video snimci naizgled prikazuju prepunu hitnu pomoć u bolnici u kojoj članovi porodice u nevolji očajnički traže pomoć za svoje ćerke.

Drugi snimak, koji su podelili aktivisti za ljudska prava, snimila je žena koja tvrdi da su snage bezbednosti u severnom gradu Raštu ispalile suzavac na majke koje su protestovale u tamošnjem lokalnom odeljenju za obrazovanje.

Trovanja su izazvala međunarodnu osudu, kao i pozive Zapada na nezavisnu istragu.

Bela kuća je juče saopštila da bi istraga o trovanju mogla da potpadne pod mandat Ujedinjenih nacija.

„Ako su ova trovanja povezana sa učešćem u protestima, onda je to u okviru mandata nezavisne međunarodne misije UN za utvrđivanje činjenica o Iranu da istraži“, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Ona je dalje pozvala na ‘verodostojnu nezavisnu istragu’ o trovanju.

Brojne škole su pogođene sumnjivim napadima, a učenici su patili od simptoma u rasponu od kratkog daha do mučnine i vrtoglavice nakon što su prijavili „neprijatne“ mirise u školskim prostorijama.

Ali još uvek nije bilo zvaničnog objašnjenja šta bi moglo da izazove ove simptome, ili ko bi mogao da stoji iza njih.

PROČITAJTE JOŠ:

Mohamed-Hasan Asafari, član parlamentarnog odbora za utvrđivanje činjenica koji trenutno istražuje trovanja, rekao je juče novinskoj agenciji ISNA: „Dvadeset pet provincija i približno 230 škola je pogođeno, a više od 5.000 učenica i dečaka je otrovno. Sprovode se različita ispitivanja kako bi se utvrdila vrsta i uzrok trovanja. Do sada nisu dobijene nikakve konkretne informacije o vrsti otrova koji se koristi“.

Nazvavši trovanja „neoprostivim zločinom“, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je u ponedeljak naredio da se počiocima uđe u trag „bez milosti“.

BONUS VIDEO: Masovna pucnjava na Univerzitetu Mičigen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar