Ubistvo policajca u Bosanskoj Krupi Foto:BETAPHOTO/AP Photo/Edvin Zulic

Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić danas je za N1 govorio o sinoćnjem terorističkom napadu u Bosanskoj Krupi u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi teško ranjen.

Napadač je maloletni E.S. (15) koji je ušao u Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i s nožem usmrtio jednoga i teško ranio drugog policajca nakon čega je uhapšen. Slučaj je šokirao celu BiH.

Rečeno je da je tri puta ubo nožem policajca Ognjena Marana, a da je jedan ubod bio pravo u srce.

“Teška i jeziva situacija. Želim da izrazim saučešće porodici nastradalog policajca, da drugom poželim brzo ozdravljenje. Kao čovjek sam nezadovoljan obraćanjem Tužilaštva, nisu nam rekli ništa o tome šta zanima javnost. U javnosti su se pojavile informacije da se radi o detetu čiji je otac pripadnik ekstremnog vjerskog pokreta. Ne mogu oni na pres konferenciji reći da ne poseduju neke informacije, a mi u medijima imamo informacije da je to taj dečak uradio jer je protivnik EU, da mu je otac pripadnik vehabijskog pokreta”, kazao je Nešić u razgovoru za N1.

Nešić kaže da osuđuje verski fanatizam, te da ima informacije da su društvene mreže spomenutog maloletnika pune takvih obeležja.

“Zaista ono što sam ja čuo i dobio informacije je da mu je Fejsbuk profil pun verskih fanatičnih obilježja. Osuđujem verski fanatizam, bez obzira iz koje vere dolazi. Svaki napad na policajca je napad na državu, to je teroristički čin. Moramo razmisliti o promjeni zakona jer se maloletniku ne može zapretiti kaznom većom od pet godina“.

“Danas su deca svesna života oko sebe, vrlo dobro znaju da čitaju zakon”, dodao je Nešić.

Pročitajte još:

Nešić se osvrnuo i na izjavu ministra spoljnih poslova BiH Elvedina Konakovića.

“Mi danima slušamo priče o nepostojećim kampovima u RS gde su išli neki ljudi da prave nerede. Za utehu treba da nam bude da se to dešava svugde u svetu? Za razliku od Konakovića, ja pozivam njega i sve ostale da rešimo pitanje kampova, da zajedno izađemo u medije, da zajedno rešimo da li je ovo terorizam ili nije. Hajde da jednom prestanemo da lažemo ovu javnost, ovako ovo društvo klizi nenormalnim aktivnostima. Noćas je ubijen Ognjen Maran a ranjen Avdo Hasanović. Ko će to tim ljudima nadoknaditi, ko će umiriti te ljude? Dajte da unormalimo situaciju i budemo odgovorni prema ovim građanima. Ja sam spreman zajedno sa Helezom, Konakovićem otići na bilo koji deo RS ili FBiH i proveriti sve oko tih navodnih kampova. Ne štitim nikoga“.

Ubijeni policajac Ognjen Maran Foto:Screenshot/Facebook/Sanja Lazić

“Želim da se jasno i glasno kaže šta je nađeno na društvenim mrežama ovog maloletnika. Ja imam informacije da je to sadržaj ekstremnog verskog karaktera. Oca niko ne može vratiti, ali imamo obavezu da to sprečimo”, ističe Nešić i dodaje: “Kako je uopšte ušao u policijsku stanicu? Nije mi jasno kako je uspeo da ubije jednog odraslog policajca i drugog da rani. Dosta stvari koje će morati da objasni Kantonalno tužilaštvo. Mi moramo poslati poruke mira i stabilnosti našoj javnosti”.

Na konferenciji Tužilaštva Unsko-sanske županije je rečeno da je delo okarakterisano kao terorizam.

„Nezvanično motiv je napad na policijsku stanicu kao telo s ciljem zastrašivanja stanovništva“, rekla je glavna županijska tužiteljka na konferenciji za novinare.

U istragu ovoga događaja je uključeno više policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Kako je tekao napad

N1 javlja kako je maloletni E.S. (15) ušetao u policijski stanicu oko 20:40 sati. U tom trenutku dvojica policijskih službenika radila su na beleškama.

Ognjen Maran primetio je maloletnika i upitao ga kuda je krenuo. Nakon što je otvorio vrata svoje službene prostorije zadobio je najmanje tri uboda nožem. Od tri uboda, kako piše N1, fatalan je bio onaj koji je prošao između rebara i Marana ubo direktno u srce.

S druge strane, u tom trenutku, policajac Avdo Hasanović pokušao je da onesposobi maloletnika koji je mahnito mahao nožem. Hasanoviću je zadao višestruke povrede u predelu abdomena, povrede trbuha i povrede glave. Hasanović je nakon operacije u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću stabilno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare