Foto:Profimedia.rs

Ruska grupa Vagnerovih plaćenika dovela je u sumnju video snimak koji prikazuje brutalno ubistvo Vagnerovog vojnika zbog prebega na ukrajinsku stranu. U novom video klipu, koji je objavio osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, vojnik kaže: „Oprošteno mi je".

A u postu na svom Telegram kanalu, gospodin Prigožin naziva vojnika Dmitrija Jakuščenka „dobrim momkom“. Vagner je možda lažirao raniji video. Činilo se da je Jakuščenko ubijen čekićem.

Prigožin se našalio na račun tog videa u odgovoru na upit ruske novinske kuće Ostorozhno Media o Jakuščenkovoj pravoj sudbini.

„Ksenija, ne tretiraj sve tako sumorno. Deca se zabavljaju“, zagonetno je napisao šef Vagnera, prenosi BBC.

Rekao je da slučaj nije jednokratna drama, već više kao hit TV serija iz sovjetske ere Sedamnaest trenutaka proleća, triler smešten u Drugi svetski rat.

„Znate, dobro uvek pobeđuje zlo“, dodao je.

Jakuščenkove trenutne okolnosti su nejasne – i nema potvrde da je još uvek živ, uprkos poruci Prigožina na Telegramu. Jakuščenko se možda vratio Vagneru putem razmene zarobljenika, ali to nije potvrđeno.

U prvom video snimku u ponedeljak, objavljenom na Telegram kanalu Siva zona povezanom sa Vagnerom, on je priznao da je pobegao na ukrajinsku stranu, pre nego što je kidnapovan i završio kao Vagnerov zarobljenik.

Jeziv snimak pogubljenja

Ruska grupa plaćenika Vagner je ranije objavila snimak na kojem je navodno prikazano brutalno ubistvo jednog od njihovih vojnika koji je prebegao na ukrajinsku stranu.

Na snimku, na Telegram kanalu Grej Zona koji je povezan sa Vagnerom, vidi se kako vojnik daje svoje ime i detalje o regrutovanju, pre nego što ga je čovek udario čekićem u podrumu.

Vagner je pre tri meseca objavio sličan video „pogubljenja“ maljem. Ova paravojna formacija ima hiljade vojnika uključenih u teške borbe u Ukrajini.

Grupa, koja sebe naziva privatnom vojnom kompanijom, počela je sa radom 2014. godine na Krimu.

Od tada je delovao u Siriji, drugim delovima Ukrajine i širom Afrike i optužen je za brutalnost i ratne zločine.

U propratnom tekstu, Siva zona je imenovao navodnog „izdajnika“ kao Dmitrija Jakuščenko (44), rođenog na Krimu, koji je prebegao u Ukrajinu četiri dana nakon što je postao Vagnerov borac.

Prvi deo snimka prikazuje ga u ukrajinskom zatočeništvu – BBC je utvrdio da je snimak došao sa ukrajinskog kanala Espreso.TV.

U njemu je Jakuščenko sugerisao da bi se Krim mogao vratiti pod kontrolu Ukrajine za nekoliko godina.

Prema tekstu, on je ranije bio u zatvoru zbog ubistva, ali je iskoristio priliku da se bori za Vagner kako bi izašao iz zatvora. Poznato je da je Vagner regrutovao muškarce iz ruskih zatvora.

Video se zatim prebacuje na snimak, gde Jakuščenko kako sedi u podrumu sa glavom zalepljenom na građevinski otpad postavljen na kameni zid.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Drugi čovek stoji iza njega i drži čekić. U opisu se ova scena naziva „suđenje za izdaju“.

Nekoliko sekundi pre ubistva, Jakuščenko – naizgled opisujući kako je zarobljen nakon što je prebegao – opisuje kako su ga napadači udarili po glavi u ukrajinskom gradu Dnjepru.

Izgubio je svest i kasnije se probudio u podrumu „gde su mi rekli da će mi suditi”.

PROČITAJTE JOŠ:

Na mestu gde su mu zadali prvi udarac čekićem, video postaje zamagljen i Jakuščenko pada unazad. Zadaju se novi udarci, a zatim se pojavljuje natpis „Sudska sednica je prekinuta“.

Post u Sivoj zoni daje sarkastičan komentar o Jakuščenkovoj smrti, pozivajući se na Vagnerovo novembarsko „pogubljenje“ Jevgenija Nužina, koji je takođe bio bivši zatvorenik.

U tekstu ili snimku nije bilo reči o tome gde i kada je video snimljen.

Tajna plaćenička grupa je usvojila javni profil otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu pre godinu dana – čak je otvorila i veliki štab u Sankt Peterburgu.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin ima dugogodišnje veze sa Kremljom: dobio je nadimak „Putinov kuvar“ zbog pružanja ketering usluga ruskoj eliti i oružanim snagama.

On je Vagneru pripisao zasluge za ofanzivu na Bahmut u istočnoj Ukrajini, umanjujući ulogu ruske vojske.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar