Foto: Nova.rs, Shutterstock

Leto je na zalasku, jesen je pokucala na vrata i sa sobom dovela već dobropoznatog gosta - sezonu gripa. Ipak, tu je i pridošlica - korona, i to sa svim svojim varijantama, onim poznatim i onim, još uvek nedovoljno istraženim. Tu su Eris, Forniks i novootkrivena Pirola. Iako su ukinuta pravila o nošenju maski i izolaciji i više se ne registruju ekstremne stope zaraze, i dalje se svi dobro sećamo doskorašnjeg načina života. Zbog porasta broja zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama i u delovima Evrope, nove varijante korone izazvale su zabrinutost širom sveta. Kakvi su ovo podsojevi i koliko se razlikuju od originalne korone?

Kako mediji prenose, u mnogim zemljama je ponovo zabeležen porast slučajeva koronavirusa. Prema podacima stručnjaka, najrasprostranjenija varijanta korone je Pirola, a onda i Eris i Forniks.

Foto: Shutterstock

Pirola

Varijanta BA.2.86, nazvana „pirola“, zajedno sa Erisom je potomak Omikrona, zaraznog podsoja koji je prvi put zabeležen u Velikoj Britaniji 2021. godine. Pirola je visoko mutirajuća varijanta korone. Stučnjaci kažu da ona ima više od 30 mutacija, što je, prema specijalisti za zarazne bolesti sa Univerziteta Jejl, Skotu Robertsu, „vrlo važan podatak“.

Prvi put je uočen u Danskoj 24. jula nakon, a onda se u augustu pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama i u Kanadi. Od tada je otkriven i tokom rutinskog pregleda na aerodromima i u uzorcima otpadnih voda u nekoliko zemalja.

Foto: Shutterstock

Ipak, s obzirom na imunološku odbranu koju ima većina svetske populacije zbog vakcinacije i već jednom preležane korone, naučnici smatraju da BA.2.86 verovatno neće izazvati razorni talas teških bolesti i smrti.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), čini se da su testovi za otkrivanje korone i lekovi delotvorni i kod ove varijante.

CDC naglašava neophodnost vakcinacije, posebno za starije stanovištvo i osobe sa oslabljenim imunitetom i sve to ne bi li se smanjile šanse za razvoj teških simptoma bolesti.

Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

„Preliminarni izveštaj CDC-a navodi da još uvek ne postoje dokazi da BA.2.86 uzrokuje ozbiljniju bolest, smrt ili hospitalizaciju. Još uvek ne znamo kako se tačno prenosi i vrlo je moguće da se ne širi tako jako. Ali važno je upamtiti da je u osnovi to još uvek isti virus, tako da iste metode prevencije, kao što su maske, vakcinacija i pranje ruku, mogu da pomognu ljudima da se ne zaraze“, rekao je Roberts.

Ovaj soj korone manifestuje se kroz ključne simptome – visoka temperatura, drhtavica, kašalj, gubitak čula ukusa ili mirisa, glavobolja, gubitak apetita, bol u telu i umor.

Eris i Forniks

Prema CDC-u, Eris ili EG.5 je bio odgovoran za 20,6 odsto slučajeva zaraze koronom 19 u Sjedinjenim Američkim Državama u trećoj nedelji avgusta, što je više od bilo kojeg drugog soja korone. Iste nedelje, soj pod nazivom FL 1.5.1 ili Forniks, za koji se navodi da se brzo širi u Sjedinjenim Američkim Državama i čini 13,3 odsto slučajeva, bio je drugi.

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Roberts kaže da se Eris ne razlikuje mnogo od ranijih varijanti virusa. Prvi put je identifikovan u februaru, a kao što je i pomenuto, potomak je Omikrona.

Originalna verzija Omikrona više ne cirkuliše, kao ni originalni soj koronavirusa i njegove rane i teže podvarijante Alfa i Delta.

Omicron, Omikron, kovid, koronavirus, novi soj
Foto: REUTERS/Loren Elliott

Međutim, EG.5 ima jednu novu mutaciju u svom šiljastom proteinu zbog čega ima „olakšan ulazak“ u ćeliju domaćina. Na taj način može da zaobiđe deo imuniteta koji je stečen usled infekcije ili vakcinacije.

Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je Eris kao „varijantu od interesa“, što znači da ima genetske promene zbog kojih se lako prenosi, izaziva teže oblike bolesti ili zaobilazi imuni sistem.

Pročitajte još...

Roberts ocenjuje da svako ko primi vakcinu na jesen treba da bude siguran da će imati dovoljnu zaštitu početkom nove godine – potrebno je oko tri meseca da vakcina pokaže efikasnost.

Međutim, i dalje je važno biti oprezan, posebno ako su u pitanju osobe sa slabijim imunitetom ili one koje imaju neku prateću bolest.

„Izbegavati mesta gde je veliki broj ljudi koji su bolesni i nositi maske u zatvorenim prostorima, može da pomogne, ali vakcinacija je najefikasnije sredstvo za prevenciju“, kaže Roberts.

BONUS VIDEO Korona blaža, ali i dalje aktivna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar