Foto: Shutterstock

Tenzije na Bliskom istoku eskaliraju gotovo svakodnevno. Tako je nedavno došlo do rasplamsavanja već napetog odnosa između Irana i Pakistana. Zato u celom svetu raste zabrinutost oko nuklearnog garnizona koji Pakistan ima i svakog trenutka može da upotrebi. Pakistan je država sa nuklearnim naoružanjem, koja je svoj progam kreirala van okvira Ugovora o neširenju nukelarnog oružja, zato niko zapravo nema uvid u sve opasnosti koje vrebaju iz ove zemlje.

Izveštaj Federacije američkih naučnika otkriva da Pakistan ima približno 170 nuklearnih bojevih glava i da proizvodi dovoljno materijala za pravljenje 14 do 27 bojevih glava godišnje, prenosi Tajms of Indija.

U Pakistanu su česti protesti zbog visokih cena goriva i računa za struju. Benzin se prodaje po rekordno visokoj ceni, a mnogi gradovi na više sati ostaju bez struje. Nakon što je mnogo puta pokušavao da traži finansijsku pomoć od Kine, Pakistan je na kraju morao da pristane na teške uslove MMF-a, jer se to javilo kao slamka spasa.

Foto: Farooq NAEEM / AFP / Profimedia

Međutim, usred te ekonomske katastrofe, Pakistan i dalje nastavlja sa povećanjem svog nuklearnog arsenala.

„Pakistan postepeno nastavlja da proširuje svoj nuklearni arsenal sa više bojevih glava, više sistema za isporuku i rastućom industrijom proizvodnje materijala“, saopštila je Federacija američkih naučnika.

„Analiza komercijalnih satelitskih snimaka izgradnje garnizona pakistanske vojske i baza vazdušnih snaga pokazuje nešto što se čini kao noviji lanseri i objekti koji bi mogli biti povezani sa pakistanskim nuklearnim snagama“, navodi se u izveštaju.

Nuklearna bojeva glava, nuklearno oružje
Foto: Shutterstock

Naučnici procenjuju da Pakistan ima zalihe od više 170 bojevih glava, ali je sada nemoguće znati koliko tačno.

Nuklearni avioni i oružje

Avioni koji će najverovatnije imati ulogu „nuklearne isporuke“ su pakistanske borbene eskadrile „Mirage III“ i „Mirage V“. Lovci bombarderi pakistanskog vazduhoplovstva „Mirage“ nalaze se u dve baze. U vazduhoplovnoj bazi Masrur izvan Karačija nalazi se 32. krilo sa tri eskadrile „Mirage“, 7. eskadrila („Banditi“), 8. eskadrila („Hajdersi“) i 22. eskadrila („Gazi“). Moguće skladište nuklearnog oružja nalazi se pet kilometara severozapadno od baze Masrur.

Foto:AP Photo/Muhammad Sajjad

Balističke rakete na kopnu

Pakistan navodno ima šest operativnih nuklearnih raketnih sistema na čvrsto gorivo, pokretne balističke raketne sisteme kratkog dometa – Abdali, Gaznavi, Sahen i Nasr i srednjeg dometa Gauri i Sahen. Treba da se razviju i druga dva balistička raketna sistema sa nuklearnom sposobnošću.

Prema pomenutom izveštaju, Pakistan ima najmanje pet raketnih baza koje bi mogle da imaju ulogu u pakistanskim nuklearnim snagama.

Početak i odnosi sa Amerikom

Pakistan je počeo da razvija nuklearno oružje u januaru 1972. pod premijerom Zulfikarom Ali Butom.

Amerika, specijalne jedinice, vojska
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Pročitajte još...

Od kraja 2001. Amerika je pružala materijalnu pomoć Pakistanu u čuvanju nuklearnog materijala, bojevih glava i laboratorija. Obezbeđeni su helikopteri, naočare za noćno osmatranje i oprema za nuklearnu detekciju.

Pored toga, SAD su finansirale stvaranje centra za obuku o nuklearnoj bezbednosti, ograda, detektora upada i sistema za identifikaciju.

U izveštaju koji je Tajms objavio početkom 2010. navodi se da Amerika obučava elitnu jedinicu da povrati pakistansko nuklearno oružje ili materijal.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare