Foto: crop media / Shutterstock.com, JACK GUEZ / AFP / Profimedia, Mahmud HAMS / AFP / Profimedia

Nakon još jednog zastoja u pregovorima o prekidu vatre, rat u Gazi se nastavlja, a sve je veća bojazan da bi mogao izbiti još jedan rat na Bliskom istoku, sa razornim posledicama po region i šire. U pitanju je okršaj Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah, koji eskalira iz dana u dan. Stanovnici libanskog grada Tira strahuju da mogu biti prvi na udaru, dok borbena moć Hezbolaha daleko nadmašuje Hamas.

Izrael i libanska oružana grupa Hezbolah, koju podržava Iran, razmenjuju vatru preko zajedničke granice poslednjih devet meseci. Ako ovaj sukob eskalira u sveobuhvatni rat, mogao bi da smanji razaranja u Gazi, privuče milicije koje podržava Iran u Iraku, Siriji i Jemenu, proširi konflikt po Bliskom istoku i uplete Ameriku. Sam Iran bi mogao direktno da interveniše.

Hezbolah Foto:Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Kritična tačka

Ujedinjene nacije su upozorile na „katastrofu iznad svih očekivanja“. Zasad, tihi rat tinja na letnjoj vrućini, duž 120 kilometara duge granice Izraela i Libana. Jedna varnica ovde bi mogla da zapali Bliski istok.

„Još jedan dan, još jedna bomba“, kaže Roland (49), koji živi u libanskom gradu Tiru.

„Nekako smo se navikli na to mesecima“, kaže njegov prijatelj Mustafa (39), koji pokazuje na ćerku Miral (7).

„Kada čuje eksploziju, ona uvek pita hoće li sada biti bombe?“, kaže on.

Ranije ovog meseca došlo je do velike eksplozije u njegovom kraju u Tiru, dok je njegova četvoročlana porodica ručala. Izrael je likvidirao višeg komandanta Hezbolaha Mohameda Nimaha Nasera.

Svi u Tiru strahuju da će taj grad će biti na prvoj liniji fronta u slučaju sveopšteg rata, zajedno sa ostatkom južnog Libana, uporištem Hezbolaha.

Izraelska vojska izvela napade na više pozicija Hezbolaha u južnom Libanu Foto:FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Osmog oktobra prošle godine, dan nakon što su Hamasovi naoružani napadači izašli iz Gaze i ubili oko 1.200 Izraelaca, pridružio se Hezbolah, pucajući iz Libana na Izrael. Šiitska islamistička naoružana grupa saopštila je da deluje kao podrška Hamasu.

Moć Hezbolaha

Hezbolah, koji takođe ima političko krilo, važi za najmoćniju grupu u Libanu. Kao i Hamas, mnoge zemlje ga klasifikuju kao terorističku organizaciju, uključujući Veliku Britaniju i SAD. Ali za razliku od Hamasa, Hezbolah ima vatrenu moć da ozbiljno ugrozi Izrael.

Veruje se da ima arsenal od više od 150.000 raketa i projektila, od kojih su neke precizno navođene i sposobne da nanesu veliku štetu širom zemlje.

Jednostavno rečeno, Hezbolah ima više oružja od mnogih zemalja. Iran, koji ga podržava, negira pravo Izraela na postojanje i rado obučava i finansira neprijatelje jevrejske države. Sukob se poslednjih meseci zahuktavao, sa hiljadama prekograničnih udara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Neke zemlje su već rekle svojim državljanima da hitno napuste Liban, uključujući Nemačku, Holandiju, Kanadu i Saudijsku Arabiju. Velika Britanija je savetovala građanima da ne putuju u Liban i poziva Britance koji su tamo da odu – dok još mogu.

Do sada su obe strane uglavnom gađale vojne ciljeve, blizu granice, držeći se u okviru poznatih crvenih linija.

Ali na libanskoj strani, postoji razaranje u civilnim oblastima sa spaljenim poljima, sravnjenim kućama i napuštenim selima. Izraelski zvaničnici kažu da su do sada u napadima Hezbolaha poginule 33 osobe, uglavnom vojnici.

Gubici Libana daleko su veći i iznose 466 ljudi, prema ovdašnjem Ministarstvu zdravlja. Većina poginulih su bili borci Hezbolaha.

BONUS VIDEO Global fokus: Hoće li bliskoistočno „bure baruta“ eksplodirati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare