Izraelski tenkovi kod granice sa Libanom Foto:Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Izrael je prvi put izveo napad unutar granica Bejruta, pogodivši stambenu zgradu u distriktu Kola. Uoči mogućeg kopnenog napada na Liban, izraelske specijalne snage već sprovode istražne operacije unutar Libana. Izraelski tenkovi su veliko nagomilani na granici.

Izraelski zvaničnik rekao je za NBC Njuz da su operacije pokrenute u južnom Libanu.

Spomenute operacije osmišljene su za prikupljanje obaveštajnih podataka i ispitivanja položaja Hezbolaha.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je rekao oklopnim trupama u blizini libanske granice: „Nasralahovo eliminisanje je važan korak, ali to nije kraj – da bismo stanovnike severa bezbedno vratili u njihove domove, aktiviraćemo sve naše sposobnosti – uključujući i vas.“

On je ranije govorio o mogućnosti proširenja vojne ofanzive dok vojska gomila tenkove na granici s Libanom.

U saopštenju iz Galantovog kabineta u subotu, navedeno je da se sprovodi procena operativne situacije u vezi sa, kako je nazvano, „širenjem aktivnosti IDF-a u severnom području“.

Izraelski tenkovi na granici sa Libanom Foto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Kasnije su izraelski tenkovi i trupe fotografisani u blizini granice, što je urednica Skaj Njuza Debora Hejns, opisala kao „najjasniji znak do sada“ da će se sukob Izraela sa Hezbolahom dodatno proširiti nakon ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Vojska je saopštila da mobiliše još tri bataljona rezervnih vojnika koji će služiti širom zemlje. Dve brigade su već poslate na sever Izraela kako bi se pripremile za moguću kopnenu invaziju.

Izraelski tenkovi na granici sa Libanom Foto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Sjedinjene Američke Države su uputile hitan apel obe strane na uzdržanost, upozorivši izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da rat neće vratiti 60.000 raseljenih Izraelaca u njihove domove na severu zemlje. Međutim, Netanjahuove agresivne taktike povećale su mu rejting u anketama.

Izrael nastavlja sa vazdušnim napadima na Liban. Prema libanskom ministarstvu zdravlja, najmanje 100 ljudi je poginulo u nedelju, a jedan ministar je upozorio da se zemlja nalazi na ivici katastrofe.

Izraelski tenkovi na granici sa Libanom Foto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Napad na centar Bejruta

Palestinska militantna grupa saopštila je da su tri njena lidera poginula u izraelskom napadu na centralni deo Bejruta rano u ponedeljak, što bi bio prvi put da je izraelska vojska pogodila centar glavnog grada Libana od 2006. godine.

Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP), militantna grupa koja učestvuje u borbi protiv Izraela, potvrdio je da su tri visoka zvaničnika poginula u napadu na Bejrut, a snimci sa mesta događaja prikazuju dva sprata stambene zgrade potpuno raznesena, dok se posmatrači okupljaju oko zgrade.

Izraelska vojska sprema napade na tunele Hezbolaha

Izraelske specijalne jedinice prešle su granicu sa Libanom, šaljući trupe u tunele Hezbolaha. Prema izveštaju „Volstrit žurnala“, ove akcije prethode mogućoj široj kopnenoj operaciji.

Izraelske procene ukazuju da je mreža tunela Hezbolaha dugačka nekoliko stotina kilometara. Veruje se da Hezbolah koristi te tunele za ulazak u Izrael, iako je deo njih uništen 2019. godine od strane Izraelskih odbrambenih snaga.

Hezbolah će „u najskorijoj prilici“ izabrati naslednika Nasralahu, rekao je Naim Kasem, dodajući da će sva rukovodeća mesta biti popunjena.

Pročitajte još:

„U našoj hijerarhiji imamo zamenike za sve komandante. Imamo druge alternative u slučaju da lider bude ubijen ili ranjen“, naglasio je.

Naim Kasem, zamenik generalnog sekretara Hezbolaha, počeo je svoje obraćanje tvrdeći da je grupa izgubila „brata i lidera“ kada je Hasan Nasralah ubijen prošle nedelje. Takođe je rekao da će grupa, koju podržava Iran, nastaviti da se bori, čak i ako „znamo da bitka može biti duga“.

Dodao je da je Hezbolah spreman za bilo kakvu kopnenu invaziju, nakon izveštaja da su izraelske trupe okupljene na granici.

IDF i Šin Bet potvrdili da je u izraelskom vazdušnom napadu poginuo Fateh Šerif

Izraelske odbrambene snage (IDF) i izraelska obaveštajna služba Šin Bet potvrdile su u zajedničkom saopštenju da je komandant palestinske militantne grupe Hamas u Libanu Fateh Šerif ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

U saopštenju se navodi da je Šerif „šef libanskog ogranka terorističke organizacije Hamas“, preneo je Tajms of Izrael.
Prema navodima izraelske vojske, Šerif je bio odgovoran za koordinaciju aktivnosti Hamasa u Libanu sa Hezbolahom, kao i za Hamasove „napore za jačanje snaga u Libanu, u oblasti regrutovanja operativaca i nabavke oružja“.

On je „radio na unapređenju interesa Hamasa u (Libanu) i politički i vojno“, navedeno je u saopštenju.

UNRWA je potvrdila da je Šerif bio zaposlen u Agenciji UN za palestinske izbeglice, ali i navela da je bio pod istragom zbog svojih političkih aktivnosti.
Kako prenose libanski mediji, Šerif je ubijen noćas u napadu na izbeglički kamp Al Bas u gradu Tiru na jugu Libana.

Pogibiju Šerifa potvrdila je i palestinska militantna grupa Hamas, koja je saopštila ranije danas da je lider te grupe u Libanu Fateh Šerif Abu el-Amin poginuo u izraelskom napadu na jugu Libana.

U saopštenju Hamasa se dodaje da je u tom napadu poginulo i nekoliko članova el-Aminove porodice.
„Fateh Šerif Abu el-Amin, vođa Hamasa u Libanu i član rukovodstva pokreta u inostranstvu poginuo je u izraelskom napadu na njegovu kuću u kampu Al-Bas u južnom Libanu“, navedeno je u saopštenju Hamasa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare